Отров на менију

Драгана Орловић

Кажу да прави студентски живот није искусио онај ко није живио у студентском дому.

Дијељење собе са цимерима, сати проведени над књигом у читаоници, испити, журке и љубави, нешто су чега се сваки човјек радо сјећа из својих студентских дана.

Међутим, лијепа сјећања на студењак нашим студентима упрљала је лоша храна у мензи и тровање, а уједно и забринула све нове генерације.

Најновија информација да је седморо студената из Студентског дома "Коран" у Палама завршило у Хитној помоћи због тровања, поново је узбуркала јавност, а посебно узнемирила младе који живе у тим домовима.

Јер, не тако давно, тачније, прошлог љета, у сличној ситуацији нашли су се и станари Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци.

Њих око тридесетак хоспитализовано је тада због салмонеле, а "пресудила" им је вечера - макароне са пилетином.

Овај пут нису "сумњиве" макароне, већ шпагете. Истрага је у току, како озбиљно саопштише надлежни, тако да се још не може говорити са сигурношћу да ли је храна из мензе главни и одговорни кривац.

Колике су шансе да јесте, не треба лицитирати.

Ипак, ако је храна у мензи узрок нарушеног здравља, онда неко за то мора да је одговоран и да сноси одређене санкције.

Срамота је да се допусти још један пропуст када је у питању храна у мензи и да се угрози здравље студената. А још је већа срамота да се том неком прогледа кроз прсте и да прође некажњено.

Тачно је да се ради на побољшању студентског стандарда. Тачно је и да су нам школарине најниже у региону и нико то не спори. Ипак, тачно је и то да је храна у студентским мензама најслабија карика, иако би требало да буде супротно.

Не требају студенти шведски сто и мени као у хотелу са пет звјездица. Нису на то навикли. Нити требају, нити то траже!

Али свакако не заслужују ни макароне са пилетином или шпагете од којих ће завршити у Хитној помоћи.

И по том питању нешто, напокон, мора да се предузме. Јер неправедно је да студентске дана памте по тровању и стрепњи да ли им се отров налази у тањиру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана