Отпис дуговања

Марина Чигоја

Нејасно је како се појединим фирмама рачуни блокирају и иде се у принудну наплату дуга од неколико стотина марака, док крупне рибе и они који су нагомилали неколико милиона из свега излазе мање-више чисти?!

Чак 42,5 милиона марака пореског дуга отписано је у прошлој години пореским обвезницима код којих је завршен стечајни поступак и код којих се из стечајне масе није могао наплатити тај дуг.

Податак Пореске управе РС да је ријеч о отпису дуга насталог у 2002, 2003, и 2004. години показује колика је спорост у наплати дуговања за порез у РС.

Поставља се питање због чега се чекало толико дуго са наплатом дуга, да на крају та потраживања више нису могла да буду наплаћена? Шта је Пореска управа радила прије седам, осам или девет година?

Такође се поставља питање колико је, у ствари, наш порески систем добар и транспарентан? Знамо да се годинама гомилају дугови, који се касније могу тешко или никако наплатити.

У прилог томе говори и податак да тренутна дуговања према Пореској управи износе око 1,4 милијарде марака и да ће вјероватно и значајан дио тог дуга бити отписан с обзиром на то да је проценат наплате од фирми у стечају тек око десет одсто.

Јавна је тајна да су многа предузећа нагомилавала дугове, а потом свјесно ишла у стечај, гдје су им дугови отписивани и послије тога су њихови власници били “чисти”.

Нејасно је и како се појединим фирмама рачуни блокирају и иде се у принудну наплату дуга од неколико стотина марака, док крупне рибе и они који су нагомилали неколико милиона из свега излазе мање-више чисти?!

Ових дана видимо на дјелу појачане активности Пореске управе која је због издавања нефискалних рачуна забранила рад на мјесец за два угоститељска објекта у Бањалуци. Поред тога, најавили су и принудну наплату код оних који нису платили порез на непокретности.

Свака част! Тако и треба да ради једна Пореска управа. Aли, у овом случају, питање је да ли су за РС већи проблем поједини грађани који дугују 50 или 100 марака за порез на непокретности, или милионска дуговања која имају многа предузећа? Да ли се овим скреће пажња са оних заиста крупних проблема, са којима ПУРС не може или не жели да се суочи?

Било како било, јасно је да је порески систем РС на “климавим ногама” и да је, сасвим сигурно, дугорочно неодржив.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана