Отпис дугова

Маријана Миљић Бјеловук

Иза предузећа у Српској у којима је окончан стечај годишње остају милиони марака ненаплаћених пореза и доприноса, које Пореска управа РС мора на основу судских рјешења искњижити из својих књига.

За те исте милионе марака који се отписују остаје оштећен буџет Српске, а само у прошлој години на овај начин исцурило је више од 70 милиона марака.

Овај проблем само се прелива из године у годину, а рјешења да се стане у крај фирмама које праве милионска дуговања и  на крају стављају кључ у браву за сада нема ни на видику.

На тржишту Српске и раније је било фирми које милионе дугују за порезе и доприносе, а иста слика влада и данас јер многи од њих обарају рекорде када је ријеч о обавезама према буџету РС. Неке од тих фирми и установа само су у данашње вријеме додале гас и ужурбано иду ка бројки од 50 милиона марака тешког дуга за порезе и доприносе.

С друге стране, свједоци смо да су појединим предузећима у Српској која имају обавезе за порезе и доприносе од свега неколико стотина марака рачуни често у блокади, док ови рекордери несметано функционишу и када додају нови дуг на постојећи.

Очигледно је да овај проблем само добија на снази. Јер да се стало у крај праштању и гледању кроз просте појединцима, данас бисмо имали дуг који отписујемо из оних ранијих година, али не и онај нови који се само акумулира на листи највећих дужника.

За све то, нажалост, на крају нико не одговара. О тим проблемима причало се и прича, а ништа се не ради да они  испаре и нестану у магли као оних стотине милиона марака.

И све док такав систем лебди у ваздуху, посљедице ће да сносе буџет и радници, док ће с друге стране да се богате појединци који имају само један циљ - узети све што могу и ставити кључ у браву фирме.

Оваква пракса рада није у интересу Српске ни њених радника  јер из године у годину њен буџет остаје ускраћен за милионе марака за порезе и доприносе, док ови други не могу отићи ни код породичног доктора, а да то папрено не плате.

Због тога систем рада који смо имали и који тренутно имамо треба да буде отписан, а не милиони. Једино на тај начин биће заштићени радници и сам буџет Српске, у који треба да се слију милиони, а не да се отписују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана