Отпис дуга

Маријана Миљић Бјеловук

Из буџета Српске годишње исцуре на стотине милиона марака који буду отписани због пропалих фирми и застаре потраживања.

Тако је само у прошлој години на основу судских рјешења Пореска управа РС искњижила више од 106 милиона марака обавеза предузећа над којима је завршен стечај.

Ситуација је нешто повољнија када је у питању застара потраживања јер је на тај начин лани отписан дуг у износу од 809.000 марака.

Међутим, ни то никако није за похвалу када знамо у каквој се економској ситуацији Српска налази и колико би јој у овој позицији сада значило и тих неколико стотина хиљада КМ.

Годинама постоји проблем отписа дугова и губљења новца који је потребан Српској, а рјешења, по свему судећи, нема и неће га ни бити ускоро на видику.

Поента свега јесте да пореским обвезницима не треба дозволити да њихов дуг за порезе и доприносе досегне суму од чак више од 50 милиона марака.

Дозвољавањем тога да обавезе расту из мјесеца у мјесец трпе и запослени и буџет Српске, док се, с друге стране, појединци богате и нижу новац на свој банковни рачун. И на крају за то не одговарају.

Директори и менаџменти вјешто ћуте јер им то иде у прилог иако би требало да у року од три мјесеца, ако је фирма коју воде неликвидна, покрену стечај. Ћуте са једним разлогом, а то је да извуку и оно посљедње из пропалог предузећа.

С друге стране, и лоше контроле и гледање кроз прсте појединцима доводе до гомилања обавеза. Да на вријеме реагују, свакако би спријечили праксу уништавања фирми, запослених, али и цурења милиона из буџета Српске.

Да ова пракса и даље хара тржиштем Српске, упозоравају и послодавци, али и радници који наводе да има велики број повлашћених и да им се праштају сва могућа и немогућа кршења закона.

Коме је ово у интересу? Српској није, али ни запосленима. И  једни и други су само у минусу. Интерес је код менаџмента предузећа.

Ако надлежни желе да заштите интересе и прве двије стране, треба једном засвагда да почну да кажњавају оне који не поштују закон и на вријеме не измирују своје обавезе. Тек тада можемо очекивати да нам крене набоље и да се новац скупља и на рачуну јавних прихода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана