Отпис дуга ратарима

Марина Чигоја

Влада РС отписала је ратарима готово 16 милиона марака дуга за регресирано ђубриво које су утрошили у сјетви 2012. године. Овом одлуком пољопривредницима, који су у дуговима до гуше и због чега су протеклих година морали и да смањују обрадиве површине, сигурно је скинут огроман терет са леђа и омогућено да јесењу сјетву дочекују макар са једним проблемом мање.

Нема сумње да је, с обзиром на катастрофалне поплаве и честу појаву града, ово једна од најгорих година за пољопривредне произвођаче и да им је свака помоћ добро дошла. Међутим, с обзиром на то да се укупне штете које су ратари претрпјели у поплавама ове године процјењују на више од 250 милиона марака, јасно је да је потребно много више од отписа 15 милиона марака да би поново стали на ноге.

Неповољни временски услови посљедњих година, недовољни подстицаји, конкуренција из вана која просто "мете" домаће произвођаче са тржишта само су неки од разлога због којих пољопривреда код нас све више тоне. Због тога је у наредном периоду, била изборна година или не, потребно наставити да пружањем помоћи пољопривредницима јер је ово једна од грана у којој Српска има највише потенцијала, а која је слабо искоришћена.

Надлежни морају имати на уму да ти људи живе од свог рада, од тога прехрањују породице и да увелико зависе од онога што им вријеме донесе или однесе. Ове године, као ријетко које до сада, однијело им је много тога и власт, мора пронаћи начини да им, колико-толико, помогне да наставе даље.  Улагањем у пољопривреду сигурно ће се спријечити и одумирање села у Српској и одлазак младих из руралних средина у којима немају никакву перспективу.

Посљедња одлука иде у том правцу, али ту се не смије стати. Ратари су у дуговима и како и сами истичу, јесења сјетва још увијек није потпуно извјесна, с обзиром на то да новца немају, а репроматеријал, као и све остало потребно за сјетву, сваким даном је све скупљи.

Како идуће године не би дошли у ситуацију да увозимо још веће количине пшенице, него што је то до сада било, и по цијенама које нам диктирају страни трговци, неопходно је ратарима обезбиједити и додатне подстицаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана