Отпад на прагу

Ведрана Кулага Симић

БиХ тешко да може, на прву, да наброји све проблеме са земљама са којима граничи, јер често на површину исплива нови проблем док рјешења, у највећем броју случајева, нема ни на видику.

 

Након што се поприлично узбуркало у вези са утврђивањем границе те са захтјевима да Хрватска обустави већ започету изградњу пељешког моста, на ред је поново, када је ријеч о односима са том земљом, дошло питање одлагања нуклеарног отпада на самој граници са БиХ, односно у близини Новог Града.

Забринутост грађана је сасвим оправдана јер није ријеч о обичном отпаду од поподневног ручка већ много озбиљнијим материјама које пријете да, ако буду остављене гдје комшије планирају, могу да угрозе на стотине хиљада људи и велики дио природе.

Надлежне институције у БиХ и Републици Српској су, како наводе, послале до сада више дописа с циљем проналажења рјешења и постизања договора о овом отвореном питању, али одговора са друге стране најчешће није било.

До, условно речено, јуче. Тада је као бомба одјекнула информација коју су пренијели поједини хрватски медији да је донесена коначна одлука да ће ниско и средње радиоактивни нуклеарни отпад бити одлаган на Трговској гори, али је недуго затим саопштено да то није тачно. Реаговање је стигло из надлежних хрватских институција.

Ако се на тај начин провјерава јавно мњење, није у реду, као што није у реду и да се такве информације о озбиљним стварима пласирају олако ако за то нема чврсте потврде.

Доста тога биће јасније након састанака надлежних институција који треба да буду одржани у наредна два мјеста, а план Владе Републике Српске је да у том периоду и званично прогласи парк природе “Уна” те на тај начин још ојачају преговарачку позицију у вези са одлагањем радиоактивног отпада.

Одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори, која припада општини Двор у Хрватској, загадило би ријеку Уну, утицало на воду за пиће, али и на ратаре и усјеве, а вријеме да се све ријеши на најбољи и најбезболнији начин за све полако цури.

Хрватске власти су, иако имају понуду Словеније, истрајне у намјери да то одлагалиште направе на граници са БиХ и не може се очекивати да ће тај став брзо промијенити и окренути плочу.

Ситуација је забрињавајућа и треба искористити посљедњу сламку спаса да би се спасило здравље и природа. У тој сценографији нема нити уопште смије да буде мјеста за игре са политичким предзнаком, интересима, сујетама, јер ово питање не смије бити средство у дневнополитичким играма интересима и живцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана