Отомански дух изнад БиХ

Пејо Гашпадовић (Дневник.ба)
Отомански дух изнад БиХ

Вишедневна посјета турског министра спољних послова Aхмета Давутоглуа БиХ потврдила је информације о недвосмислено појачаном политичко-дипломатском ангажману његове земље на Балкану.

Треба примијетити да је овај пут боравак министра Давутоглуа пажљиво дизајниран с намјером да се третира као посјета БиХ, али с позадинском поруком како је ријеч и о "фамилијарној" посјети Бошњацима.

Таква оцјена упориште проналази у чињеници да се Давутоглу прво састао с бошњачким чланом Предсједништва Бакиром Изетбеговићем, те бошњачким предсједницима СДП-а и СДA Златком Лагумџијом и Сулејманом Тихићем.

Преостала двојица чланова Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и Жељко Комшић сусрет са турским министром Давутоглуом дочекали су дан касније.

Такав распоред сусрета турског министра није без поруке. Напротив, из таквог редосљеда разговарања посве јасно трепери спознаја да је турској дипломатији приоритет ослухнути бошњачке ставове у БиХ.

Посјета турског министра услиједила је непосредно након што је њемачки канцелар Aнгела Меркел боравила у Хрватској, Србији и на Косову, али је при том заобишла БиХ.

Поједностављено речено - ако Њемачка политички избјегава БиХ, Турска поступа супротно с призвуком индиректног политичко-дипломатског својатања БиХ као обновљене зоне турског утицаја.

Такво одјекивање обновљене "фамилијарности", с алузијама на Отоманску империју, одзвања у поруци министра Давутоглуа да ће Бајрам прославити "у свом граду и са својом породицом у Сарајеву".

Давутоглу је Сарајево прогласио "својим градом" на предавању под називом "Турски поглед на Балкан и БиХ" које је организовао Aмерички универзитет у БиХ. Дакле, нека и Aмериканци чују чије је Сарајево.

Упадљиво је како је овај пут министар Давутоглу избјегавао помињати Османско царство, за разлику од прошлогодишњег иступа на сарајевској конференцији под називом "Османско насљеђе и муслиманске заједнице Балкана данас" када је (не)директно заговарао обнову Отоманске империје. Давутоглу је тада истицао како су "Отомански вијекови Балкана успјешна прича, коју сада треба обновити".

Поуздан закључак гласи - Отомански дух надлијеће Босну и Херцеговину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана