Откуд снијег у јануару

Драгана Орловић

У суботу, 2. јануара, негдје предвече у Бањалуци је почео падати снијег. Улице су за неколико сати обијелиле, а с обзиром на то да пахуље током цијеле ноћи нису посустале, недјељно јутро освануло је са сњежним покривачем од неких 40 центиметара.

Готово права зимска идила. Међутим, та идила трајала је само ако је посматрана кроз прозоре из топлих домова, јер је напољу било све осим идилично.

На улицама је владао прави колапс.

И поред обећања градских власти да ће зимске службе бити спремне, то се ипак, није десило.

Главне саобраћајнице и то у ужем градском језгру биле су једва проходне. Споредне уопште нису биле очишћене, а у већини случајева ни тротоари, тако да су пјешаци ходали по саобраћајницама.

Умјесто видљивих трагова грталица које су требале проћи и очистити снијег, на улицама се једино могао видјети траг точкова аутомобила, чији су возачи били принуђени да некуда иду.

Много боља ситуација није била ни јуче.

Иако надлежни тврде да су све расположиве екипе изашле на терен, грађани Бањалуке су били незадовољни чишћењем снијега, и то оправдано, јер су улице и даље непроходне. Додатно лоше прогнозе доноси и ледена киша... Највећи проблем за пјешаке и даље представљају затрпани тротоари и приступи аутобуским стајалиштима.

Грађани морају ходати по улицама, што додатно отежава и успорава одвијање саобраћаја.

Снијег је задао проблеме и у осталим дијеловима Републике Српске. Многа приградска насеља и села била су потпуно одсјечена и паралисана.

Из Ауто-мото савеза РС апеловали су на возаче да возе опрезно, и да посебно буду пажљиви у вишим предјелима и преко планинских превоја.

Ствар је једноставна - 40 центиметара снијега створио је хаос у Српској, почевши од Бањалуке па до свих осталих мјеста у којима је очигледно изненадио зимске службе.  У јануару!

Наравно није проблем у снијегу, већ недовољна ангажованост оних којима је повјерен посао и новац како би спремно дочекали зиму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана