Отимање имовине

Свјетлана Шурлан

Након што су током рата избјегли и протјерани са својих огњишта у ФБиХ, многи Срби, али и припадници других народа годинама нису могли да се врате у своја пријератна пребивалишта.

Многи нису ни жељели јер су им куће порушене, спаљене, јер су знали да нису безбједни и да неће моћи у миру да проживе остатак живота.

Многи су на имовину заборавили јер нема ни помисли да се на њу икада врате, а многи су је продали за мале паре како би себи обезбиједили основне услове за живот у другим мјестима, па и државама.

У процесу сређивања катастарских евиденција, институције ФБиХ су одлучиле да покушају да свим тим људима одузму власничка права над имовином. Одлучиле су да податке о непокретностима ускладе, обнове, али да о томе кад то раде све власнике обавијесте ни мање ни више него на огласној табли надлежне институције.

Ако се власници не јаве у задатом року, а сасвим сигурно не могу да се јаве јер нису обавијештени лично и не знају да треба да се јаве, подаци из ранијих земљишно-књижних евиденција се преписују у нову евиденцију. Међутим, евиденције о катастарским и власничким подацима нису усклађиване у протеклих 25 година, многобројне оставинске расправе никада нису завршене, национализовано земљиште није преведено у приватни посјед, а кроз књиге нису спроведени ни многобројни купопродајни уговори.

Управо из ових разлога је и покренут процес усклађивања евиденција и у ФБиХ и у Републици Српској, само што је ФБиХ одлучила да то ради нетранспарентно, не дајући могућност стварним власницима непокретности да своју имовину укњиже. На тај начин многи расељени и избјегли могу остати без имовине у ФБиХ.

За похвалу је информација да ће Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове РС у сарадњи са Владом Српске отворити канцеларије за помоћ расељеним и избјеглим у којима ће моћи да добију сву неопходну правну помоћ да се изборе са системом у ФБиХ који на "легалан" начин покушава да им отме имовину. Ту је и апелација пред Уставним судом БиХ и захтјев да престане примјена закона који омогућава то отимање. Док се чека право и правда, избјегли и расељени треба да искористе помоћ РУГИП-а и не дозволе да трајно изгубе своја огњишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана