Оставка владе

Горан Маунага

У Републици Српској убудуће би требало увести праксу што чешћих смјена, оставки или падова владе чисто због доказивања јавности, а првенствено опозицији и новинарима овдашњим, да то заиста није ништа трагично, да не завређује толику пажњу, а поготово ниво спекулација какав је достигнут јучерашњом оставком Владе РС.

Дакле, необориво правило природе, друштва, историје и цивилизације које гласи да су једино промјене константне, не би, никога ко то зна, требало да чуди кад оно буде примијењено и на влади, па макар у њој сједио све сами експерт до експерта. Тек кад постанемо свјесни да су промјене у влади тековина свих демократских друштава и да, по правилу, оне никад не шкоде, напротив, тек тад ћемо се можда и ми, мали Балканци, наћи, бар по томе, у предворју демократских традиција.

A могуће, тек кад нам се влада буде мијењала свака три мјесеца, дакле онако како се то ради у Италији, да ћемо тек тада бити и на италијанском степену развоја у свим другим областима живота и да, тек тад, нећемо ни примјећивати те уобичајене промјене. То би било изузетно добро јер би значило само једно: да смо задовољни стандардом, начином живота, послом, и да нас те промјене баш и не занимају јер нам је свеједно, све док имамо добар живот, ко је премијер и ко су министри.

Додатна збрка настала је лицитирањем имена министара у јавности. Неодговорни проносиоци тих спекулација и смишљених неистина својим понашањем шаљу слику једног потпуно неодговорног друштва. Јер, према досадашњим лицитирањима споменутих, нова влада ће имати бар 30 ресора. Ставови, или боље речено, испади опозиције о овом питању су, благо речено конфузни и безобразни. Покушај стицања политичких поена на критици владе, постаће контрапродуктиван чињеницом да представници те исте опозиције у Народној скупштини показују посебан жал за Aлександром Џомбићем.

Одавно знамо да у Српској, нажалост, нема неопходног конструктивног опозиционог дјеловања, али зато су ту они који, умјесто тога, ситуацију, као по задатку, компликују по сваку цијену. По принципу, што горе то боље.

Нико од нас још не зна ни састав, ни програм нове владе, али та жалосна опозиција зна и оно што нико не зна: “Опозиционари” су већ изнијели тезу да ће нова влада бити гора од претходне. Питање је како то промијенити, како од такве квазиопозиције створити праву, конструктивну?

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана