Основно образовање

Драгана Орловић

Циљ основног васпитања и образовања јесте да подстиче цјеловит и хармоничан интелектуални, морални, физички, емоционални и социјални развој ученика, који ће умјети да примјењују стечена знања и који ће знати креативно мислити и стварати.

Дефиниција по слову закона. Наведена на почетку старог, али и на почетку новог закона о основном васпитању и образовању РС, чија је радна верзија доступна на страници Министарства просвјете и културе. Међутим, колико се слово закона примјењује свједочи образовни систем. 

Застарјели методи рада, поједини уџбеници препуни граматичких грешака, недостатак практичне наставе, лоша комуникација на релацији ученик-наставник и недовољна подршка талентованим ђацима, само су дио слике стања у основном образовању. Ипак, нема писаног трага јер годинама у свједочанствима блистају петице, које већином, наравно част изузецима, нису резултат одличног знања, већ лошег система оцјењивања.

Ту је у великој мјери кривац и притисак на основне школе да нечија дјеца морају бити одлични ђаци, јер само тако могу уписати жељену средњу школу. Затим, слиједи нова борба, гдје ни оцјене више нису важне - што је потврдио и недавни случај у бањалучкој Медицинској школи. Школу је могуће уписати и да не конкуришеш. Важно је да познајеш важне људе. Ипак, и поред низа проблема у цијелом систему образовања које одавно вапи за квалитетним и темељним реформама, у клупама наших школа сједи огроман број талентованих малишана. Они освајају медаље на  разним такмичењима, бриљирају у математици, физици, страним језицима, научним пројектима. Фантастични су у култури, умјетности и спорту. Управо због тих ђака и свих будућих генерација које ће стићи у школске клупе неопходан је квалитетнији систем школства.

Увођење мале матуре, подизање дисциплине и безбједности у школама, већа подршка талентованим ђацима и неограничен мандат директорима уколико се покажу као квалитетан кадар неке су од новина које доноси преднацрт закона о основном образовању и васпитању РС, а које би могле бити степеница ка том квалитетнијем образовању. У радној верзији новог закона акценат је стављен и на подршку талентованој дјеци како би што боље развијали знања и вјештине. Предвиђено је и извођење индивидуалне наставе по посебним програмима за рад са надареном дјецом. Нема сумње, закон ће послије  великог броја анализа и стручних расправа бити усвојен и донијети неке промјене, али колико ће се примјењивати, а колико бити мртво слово на папиру, захтијева више од анализе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана