Основци и инструкције

Јасна Драгојевић

Узимање инструкција постаје све чешћа пракса у нашем образовном систему, па више није ријеткост да основци нижих разреда похађају ове часове како би научили оно што нису успјели приликом редовне наставе.

Ученици кампањци, тешко градиво, наставници који нису довољно посвећени сваком ђаку, или родитељи који немају времена да се баве дјецом, разлози су због којих инструктори имају пуне руке посла.  

У школама кажу да кривца не треба тражити у наставним плановима и програмима истичући да су они прилагођени узрасту ђака. Међутим, намеће се питање како је онда могуће да у једној средњој школи након тестирања из математике утврде да је већини ђака првих разреда неопходна допунска настава из овог предмета. Умјесто правдања надлежни би ипак требало да се запитају шта то не штима у образовању, па наставници морају да држе допунску наставу за толики број ученика.

С друге стране бројни родитељи су приморани да издвајају 10 или 20 КМ само за један час, како би ђаци савладали градиво из, "баук"’ предмета. Не треба заборавити ни преамбициозне родитеље који по сваку цијену желе да њихово дијете буде одликаш, па не жале новац за инструкције.

Ипак, међу разлозима за плаћање приватних часова засигурно има и помодарства, па се родитељи на неки начин такмиче чије ће дијете обучавати познатији професор или наставник.

Неријетко се хвале тим што мјесечно могу издвојити вртоглаву цифру за образовање свог основаца, а које је иначе бесплатно.

У Републичком педагошком заводу сматрају да родитељи не би требало да плаћају инструкције имајући у виду да се у свим школама држе допунски часови. Ово би било добро рјешење, када би ђаци били мотивисани да додатно остају у школи и да науче оно што су пропустили. Међутим, они радије бирају да гледају телевизију или да вријеме проводе "сурфајући" интернетом, док се градиво гомила.

Многи ученици не желе да иду на допунску наставу када знају да ће родитељи на крају ипак, морати да плате инструктора који ће им покуцати на врата. Док родитељи оптужују наставнике, а наставници поручују да родитељи беспотребно бацају новац, у најнезавиднијем положају су на крају ипак ђаци који се на овај начин удаљавају од школе,  а самим тим и од даљег редовног образовања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана