Осмићева честитка

Ведрана Кулага Симић

Тјерање воде на своју воденицу поново се показало као један од начина на који се покушавају ријешити ствари у БиХ. Да ли је у питању тјерање ината и игнорисање добро знаних чињеница, то би требало да објасне они чији су прсти умијешани у новонасталу ситуацију о радним и нерадним данима у ресору одбране БиХ.

Прво мјесто у том реду заслужено је припало министру одбране БиХ који је одлучио да су два нерадна дана, иначе прихваћена и одобрена кроз законске одредбе о празницима на нивоу Српске, пуно и да се мора наћи неко другачије рјешење.

Ово, којим је "обрадовао" све чланове ресора и Оружаних снага БиХ са подручја Српске, изгледа да је добио на "еци-пеци-пец".

Свима у БиХ је јасно (или барем требало да буде) да на нивоу БиХ не постоји закон којим се регулишу вјерски и државни празници и да је, у недостатку тога, пракса таква да се поштују важећи закони на нивоу Републике Српске и ФБиХ.

Министар одбране БиХ одлучио је да, у цијелу мрежу проблема, унесе своје виђење радних и нерадних дана за представнике РС у ресору којим руководи. Да он буде тај који ће, наравно, мимо за то надлежних вјерских служби, да каже који је дан значајнији за православне вјернике - Бадњи дан или Божић. Да каже да су два дана превише, а један сасвим довољан јер би се на тај начин изједначили са представницима који долазе са подручја ФБиХ.

И те математичке једначине, Осмић се сјетио пред сам почетак обиљежавања божићних празника.

Осим што је показао да не хаје много за ентитетске законе (у овом случају оне које су донијеле власти Републике Српске) он је изгледа, како тврде, погазио и дату ријеч да ће се ове године, као и претходних, најрадоснији хришћански празник празновати два дана.

Осмићеву "честитку" ипак нису раширених руку прихватили они којима је упућена. Нити јој се обрадовали, нити је прихватили, иако није уобичајено одбијати честитке. Мада, ако се боље промисли није уобичајено ни по свом нахођењу мијењати правила и игнорисати законске одредбе.

Било како било, запослени из РС одлучили су да ће "поцијепати" министрову честитку, а Бадњи дан провести у својим домовима, са породицом и онако како налажу обичаји и вјера.

Божић је и празник који симболизује вјеру и надање, тако да се надамо да ће ентитетски закон поштивати, а представници РС имати два нерадна дана на која имају право по закону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана