»Ослободилац« Дудаковић

Горан Маунага

Прошло је више од годину откако је Горан Салиховић смијенио Драгана Чорлију, који је водио предмет "Атиф Дудаковић", уз образложење да то чини јер Чорлија ништа није урадио у том предмету.

Дудаковић умјесто процесуирања и затвора, по БиХ држи говоре као ослободилац.

Приликом такозваног дана ослобођења Босанског Петровца он је одржао говор у којем је нагласио да је својом борбом створио претпоставке бољег живота, што је заиста лицемјерно након емитованих снимака на којима је забиљежено како наређује ликвидацију заробљених војника и паљење српских села.

А говор није држао само једном. Тако из године у годину српски повратници морају да га гледају и слушају и са страхом чекају сваки 14. септембар.

Чак је постојао и приједлог да буде проглашен за почасног грађанина ове општине, из које је за вријеме рата протјерано већинско српско становништво.

Против Дудаковића за почињене злочине постоји највише директног доказног материјала свих врста, узимајући у обзир и све оне којима је већ пресуђено или им се суди за ратне злочине у Хашком трибуналу или у судовима у БиХ.

Он је једини официр свих зараћених војски у БиХ за којег постоји толика количина необоривих доказа о почињеним ратним злочинима, а да је и поред тога још увијек на слободи.

Неподизање оптужнице против Дудаковића доказ је пристрасности, једностраности и политичке мотивисаности Тужилаштва БиХ.

Али пошто и томе мора доћи крај, а поготово послије покушаја Тужилаштва да Мисији ОЕБС-а забрани приступ предметима ратних злочина, мора се признати да нису само безобразни, него и да су храбри они који још на слободи држе човјека за којег постоји толико доказног материјала, видео-записа, свједока и докумената, чињеница које говоре кад, гдје и како је починио ратне злочине.

Захваљујући правосуђу БиХ, тај и такав Дудаковић данас је у дијелу БиХ ослободилац, умјесто да је за све нас оно што о њему говоре докази.

Дакле, Тужилаштво БиХ - на тебе је (давно био) ред.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана