Осјећај за народ

Ведрана Кулага Симић

Иако јој још није вријеме изборна кампања у Републици Српској увелико је у току, јер се политичарима тако може, а због тога се и не можемо отети ни утиску да смо стално у кампањи, као у неком лавиринту из којег се излаз не назире.

Политичке партије су откриле карте и објелоданиле коме вјерују и колико, на путу ка, свима њима заједничком циљу, а то је власт. Владајуће странке су, наравно, истрајне у намјери да задрже тај статус и послије овог октобра, а опозиција да коначно преузме трон у који дуго већ гледају.

Пред сваке изборе, посебно када на ред дођу општи за кључне позиције на републичком и заједничком нивоу власти, традиционално крене прича да ће долазећа кампања бити најпрљавија до сада и да се заправо, када добију и званично зелено свјетло за старт, може очекивати неочекивано.

Међутим, ако имају имало осјећаја за обичан народ овај пут заиста морају да пазе шта причају, јер мјеста за пуста обећања зарад задржавања фотеља, овог љета и јесени нема. Посебно ако се погледају суморне прогнозе о томе каква нас зима чека.

На "обичне смртнике" не смију гледати само као на гласачко тијело, иако то јесу. Они који ће се ускоро отиснути у изборну кампању и званичну битку за гласове њих требају гледати и оним другим, људским очима.

Да у суграђанима виде своје драге људе и да им се обраћају исто онако како својим бакама, дједовима, родитељима, дјеци, добрим пријатељима те да у будућим говорима не говоре само да би им "мазали" очи и блатили оне који су им политички противници, већ обећају реалне и потребне ствари да би живот свима био бољи.

Шупљих прича и обећања реда ради већ је недопустиво превише одјекнуло овом нашом републиком за коју су пали најбољи синови и која је успјела да издржи бројне нападе од када броји године мира.

Српској и свима који под овим дијелом неба виде будућност за себе и своју дјецу требају одважни лидери који знају да цијене жртву која је поднесена у тим несрећним деведесетим годинама, али и раније ако се зна историја. И то треба да буде на уму свих који су добили повјерење из врха партија да се укључе у још једну изборну трку за гласове.

Прва на потезу је сада Централна изборна комисија БиХ која је надлежна за провјеру кандидатура, а народ ће 2. октобра одлучити ко ће бити на челу Републике у наредне четири године те ко ће постати дио математике кад је ријеч о заједничким институцијама.  

Било како било, ко год да добије повјерење од народа, управо то мора да на уму имати. Да им је народ дао мандат и да исти морају провести радећи не за себе, већ за тај народ. Српској треба у сваком моменту снага и стабилност јер вјетрови који допиру не миришу на добро. Цијели свијет је пољуљан и треба стално бити на опрезу и повлачити паметне потезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана