Орвел и “Телеграм”

Вељко Зељковић
Орвел и “Телеграм”

Џорџ Орвел написао је 1949. године култни, и у то вријеме утопистички роман “1984”.

Радња је смјештена у имагинарну будућност у којој три непрестано зараћене државе - Океанија, Евроазија и Источна Азија - доминирају свијетом. Протагониста Винстон Смит је мањи партијски функционер који ради у Министарству истине, пропагандном огранку владе. Смитов посао је да ревидира разне записе како би их прилагодио државној верзији истине, али његова чежња за истином тјера га да се тајно побуни против режима, који систематски искривљује истину и исписује неку нову историју која би одговарала утврђеној агенди.

Он на крају бива ухапшен те се од њега тражи да се закуне на лојалност Великом брату, односно партији чије су пароле: рат је мир, ропство - слобода, незнање - снага. Када је написана, она је дала моћну и застрашујућу слику будућности, пророчки предвиђајући да је потпуно могуће да тоталитарна држава преузме потпуну контролу над читавим свијетом, и то сваким сегментом живота. Нажалост, ако погледамо шта се све око нас данас дешава, могло би се констатовати да већ живимо у том једном глобално-тоталитарном друштву, гдје је демократија само флоскула, а слобода говора и људска права нешто што је резервисано само за један мали број људи.

Баш као и у Орвеловом роману, наметнут је новоговор, који прате разне фразе. Сложеност језика је смањена те се све више користе само оне ријечи које изазивају емоционалне реакције, попут: национални интереси, геноцид, малигне пријетње. Критичко размишљање није пожељно, што ствара један ментални кавез.

Недавно је у САД предложен закон који би онемогућио рад појединих друштвених мрежа, посебно “Тик тока”, јер “министарство истине” сматра да он угрожава и поткопава националне интересе ове земље и трује људе. Кинеском власнику дато је девет мјесеци да прода свој удио или ће апликација бити блокирана. У исто вријеме, мреже које су под контролом тог истог министарства бришу и блокирају садржаје и истраживачке текстове и постове о умијешаности ЦИА и МИ6 у стварање ИС-а, о вирусу корона, рату у Украјини, страхотама у појасу Газе или минирању гасовода “Сјеверни ток”.

Направљене су и разне организације које се баве “истином”. Они себе називају раскринкавачима лажних вијести, а, у ствари, ради се о особама које директно финансира Велики брат. Није се стало на томе. Прије неколико дана је у Француској ухапшен оснивач “Телеграм” канала Павел Дуров. Поједини аналитичари упозоравају да је ово најдиректније упозорење шта се може десити онима који не уведу цензуру. Многи већ упозоравају како и овај догађај указује да се мрак полако, али сигурно спушта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана