Оружје за терористе

Горан Маунага

Чињеница да су оружје и муниција којим су терористи у Паризу направили масакр, убивши десет новинара, полицајце и таоце, по свему судећи поријеклом из БиХ, више никог не изненађује, зато што је то постало правило.

Скоро ниједан значајнији терористички напад у свијету није изведен без учешћа или везе са БиХ, било да су актери напад планирали у БиХ, да су били у јединици "Ел муџахедин" или у вехабијској заједници Горња Маоча или да из БиХ потиче оружје које је корићено у нападима.

У нападу на редакцију париског недјељника "Шарли ебдо" за сада се зна да су терористи убијали муницијом за "калашњиков", која потиче из залиха фабрике намјенске индустрије "Игман" из Коњица, а већ се може тврдити да су највјероватније из БиХ и "калашњикови" из којих је пуцано. Додатну застрашујућу ноту тим чињеницама даје сазнање да дугогодишње познате афере шверца наоружања и махинације у вези са његовим уништавањем никада нису процесуиране, иако постоје докази да је оружје из БиХ незаконито ишло за Сирију, Авганистан, Француску, Италију, Шведску, у руке терориста и криминалаца. Иако је Истражна комисија Парламента БиХ за провјеру законитости процеса уништавања наоружања прије више од двије године Тужилаштву БиХ предала детаљан извјештај о незаконитостима Министарства одбране и Оружаних снага, то је до сада резултовало само једном и то неуспјешном оптужницом.

Разлог за то може бити само један: потпуно лоша политичка клима и непостојање политичке одлуке за дефинитиван обрачун с незаконитостима у тој области. До тада, неће далеко бити од истине тврдње упућених да је цјелокупна намјенска индустрија у ФБиХ у посљедњих пет година у функцији наоружавања исламиста. То показују и чињенице да је, рецимо, највећи купац наоружања и војне опреме од фабрике "Побједа-Рудет" из Горажда турска фирма "Фериде Кирлиоглу Патлаџици Мадде Тицарет", а да највећи дио тог наоружања завршава на сиријском ратишту.

Зато никакве борбе против тероризма нема све док се не примијене одредбе закона. А док закон не буде примијењен, нема ни заустављања трговине оружјем, нема стопирања промета новца намијењеног финансирању тероризма ни стављања под надзор лица која су повезана с тероризмом. Али као најважнији предуслов свему томе је уклањање са сцене и позивање на одговорност оних који су политичка подршка свему томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана