Оружје у рукама мафије

Сандра Милетић
Оружје у рукама мафије

Италијанска полиција ухапсила је у организованој акцији 10. маја више десетина чланова различитих мафијашких група.

Aнтимафијашка полиција саопштила је да је акција спроведена у неколико области јужне Италије и то против чланова сицилијанске Коза ностре и напуљске Каморе, које желе да преузму контролу над тржиштем воћа и поврћа на југу Италије.

Полиција је издала више од 70 налога за хапшење и заплијенила некретнине, оружје и возила у вриједности неколико милиона евра. Ријеч је, дакле, о заиста великој и озбиљној акцији.

Оно што је истакнуто у први план током ове акције јесте то да је током њеног спровођења заплијењена велика количина оружја прокријумчареног из БиХ. Видео-снимак који посједује полиција показао је да се у складиштима налазе ручни ракетни бацачи, пушке, ракетни погон уређаји за лансирање и гранате.

Многе та информација, нажалост, није ни изненадила јер се БиХ или неки њен држављанин редовно спомену када је ријеч о неком већем криминалу било гдје у свијету.

Из овога што се догодило у Италији поставило се неколико логичних питања: откуд оружје из БиХ у рукама мафијаша из Коза ностре и Каморе? Којим каналима је стигло у Италију? Ко је омогућио да тамо стигне? Како је могуће да оружје стигне до чланова Коза ностре и Каморе, а да нико у БиХ ама баш ништа о томе не зна? На ова питања још нико нема одговоре и по свему судећи неће их ускоро ни имати.

Јер, још нема ни одговора на бројна друга питања која се односе на шверц оружја који је, изгледа у БиХ постао "бизнис број један. Јер, како је раније објавио "Глас Српске", мешетарење око извоза оружја из БиХ почело је када су за уништавање вишка наоружања ангажоване фабрике намјенске индустрије у Федерацији попут "Претиса", "Униса", "Бинаса" и "Витезита", које су истовремено добијале дозволе за његов извоз. Према документима, јасно је да су карике у овом ланцу и Министарство одбране БиХ, Оружане снаге и поједини званичници. Управо због тога у појединим предузећима која су ангажована на уништавању вишкова оружја истрагу спроводи SIPA.

Гдје је тачно то оружје завршило, нико не зна. Не зна се, и вјероватно се никада неће ни сазнати, колико је оружја још прошверцовано, у које земље, код кога је све завршило.

A док се не казне шверцери, организатори и они који су одговорни за то што се оружје из БиХ по свијету неометано шверцује, БиХ ће важити као мјесто у коме без проблема могу да се наоружају криминалци, мафијаши и терористи. Колико ће то доброга донијети земљи, није тешко погодити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана