Оружје у Предсједништву

Свјетлана Тадић
Оружје у Предсједништву

Босна и Херцеговина као држава са својим институцијама сама по себи је чудна, нелогична, неорганизована, штавише смијешна. Показало се то ко зна колико пута, али ево и јуче када је ни мање, ни више, пронађен арсенал оружја "највјероватније" заосталог из рата у државној институцији.

То се није десило у Министарству безбједности или некој од осигуравајућих, полицијских или правосудних институција, па да кажемо "'ајде баве се тим послом, па шта"!

Двије бомбе, тротилски метак, топовски удар, одређена количина муниције за аутоматске пушке, друга муниција мањег калибра, детонаторска каписла и школски сатни механизам, све је то нађено у згради Предсједништва БиХ.

У истој оној згради гдје сједе највиши функционери једне државе, у овом случају три члана Предсједништва БиХ.

Одакле оружје усред подрумских просторија ове институције сам Бог ће знати. Кажу, заостало из рата, просторија била закључана, па је нико није провјеравао и отварао 15 година послије завршетка рата.

Још никада нисмо чули да се у једној, па и у најнеозбиљнијој држави свијета десило да се у један објекат смјести предсједник државе, а да се он претходно не прегледа, очисти, окречи и на крају адекватно обезбиједи. Вјероватно да се то и не може нигдје десити, осим у смијешној нам држави БиХ. Криви су сви надлежни, а првенствено безбједносне агенције које су биле, а и даље су задужене за обезбјеђивање зграде и чланова Предсједништва БиХ.

Нелогичностима никад краја, па је јуче на мјесто проналаска гомиле оружја прво позван МУП Кантона Сарајево, иако се зна да по закону ову институцију треба да штити SIPA. Зашто и по којем основу, нико није објаснио.

Оно што је још нелогичније јесте то да су у вријеме проналаска оружја сви запослени у објекту Предсједништва уредно радили свој посао. Није било евакуације, нити се размишљало о њој. Нико није узео у обзир да је могуће да дође до експлозије приликом помјерања и одношења различитих врста оружја.

У другачијим државама, околностима и условима то се не би десило ни по коју цијену. Aли БиХ није другачија, она је једноставно "таква" БиХ, а "такве" су јој и институције, неорганизоване, неодговорне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана