Оружје и малверзације

Свјетлана Шурлан

У Министарству одбране БиХ дефинитивно није разјашњено стање послије одласка министра Селме Цикотића, који је иза себе оставио хаос и институцију затрпану многобројним аферама, између осталог, и оне о уништавању и продаји оружја.

Нови министар Мухамед Ибрахимовић или не зна шта је затекао у овој институцији, или сада покушава да побољша лични и имиџ Министарства ретроактивним прикривањем ранијих малверзација.

Замислио је министар да, највјероватније продато оружје, сада спроведе и кроз папире, да не би било забуне. Само Ибрахимовић није смислио да то уради на законит начин, већ је потписао одлуку о продаји оружја која је у потпуној супротности са законом. Све се то урадило и без сагласности Предсједништва БиХ и представника Републике Српске чиме се Ибрахимовић није либио да прекрши још правних аката, закона, споразума...

У то су се упустили чак и поједини генерали, чији мотиви још нису сасвим јасни, али је јасно да је и њима и министру у интересу да се незаконитости о продаји оружја у гомили папира прикрију, закопају, забораве.

Колико ће далеко сви из Министарства отићи у очигледном чињењу кривичних дјела видјеће се идућих дана. Оно што је потребно јесте то да друге надлежне институције, а прије свега Предсједништво, реагују и спријече незаконито понашање министра и генерала.

Колико министар није упућен показује и чињеница да не зна да је Брчко од 2006. године демилитаризована зона, али ипак потписује да ће дистрикт бити обавијештен о могућности донација дијела материјалних средстава са пописа вишка покретне војне имовине. Још горе од свега јесте чињеница да се тај акт доноси у априлу, а њиме се за рок о обавјештењу даје март ове године. На снази је апсолутно ретроактивно прикривање незаконитости.

Кукољ се истребљује искорјењивањем, а не поновним закопавањем у земљу, о чему актуелни министар одбране није размишљао, па је кукољ малверзација покушао да покопа. Међутим, тај исти кукољ израшће у још већи и биће видљив чак и онима који га до сада нису примјећивали.

Незаконитостима у Министарству одбране БиХ нема краја, па ће се тако поред већ 13 извјештаја о малверзацијама у овој институцији, у Тужилаштву БиХ вјероватно наћи још један.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана