Оружје и извјештаји

Жељка Домазет
Оружје и извјештаји

Послије вишегодишњих упозорења из БиХ, као и одређених међународних институција на чињенице да оружје из БиХ завршава на дестинацијама које су под ембаргом Уједињених нација, због чега је морало да реагује и Предсједништво, и Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента остала је без одговора како се оружје из БиХ нашло тамо гдје не треба.

Непознато је и како је у БиХ текао процес уништавања вишка наоружања и на који се начин оружје, које је требало да буде уништено препакивало и као ново завршавало ван земље. Јавност и чланови комисије остали су ускраћени и за информације на који се начин приликом истраге долази до свједока и изнуђују изјаве, те зашто се по закону БиХ такво изнуђивање исказа не сматра кривичним дјелом.

Остали смо такође ускраћени и за одговоре зашто се одређени предмети предуго киселе у ладицама и чекају да свједоци који би могли посвједочити о злочинима над Србима полако умиру. Јасно је да се на тај начин отвара могућност и да се иде према томе да о одређеним злочинима сутра не буде имао ко посвједочити, а да злочини и злочинци остану некажњени.

Без обзира на то ко је, како и под чијим патронатом шверцовао, или препродавао оружје по бијелом свијету, одговорни треба да одговарају. Јер мутне работе одређених фотељаша не смију и не могу да остану нерасвијетљене.

И управо то треба да буде подстицај Комисији за одбрану и безбједност која ће морати јавност да разјасни и расвијетли питање безбједности којом се на, нигдје до сада у свијету виђен начин, бави Обавјештајно-безбједносна агенција.

Управо ће ова агенција морати да одговори коме је дала могућност да се ту ухљеби и какве су њене везе са бившим AИД-ом, те по чијем налогу је прислушкивано 5.000 бројева у БиХ.

Јавност хоће да зна колико у БиХ има паралелних система у одбрамбено-безбједносном сектору.

Не добијемо ли одговоре на ова питања, сасвим сигурно ћемо остати црна рупа по свим европским и свјетским безбједносним параметрима, а свакојаки скоројевићи и неискусни обавјештајни "босови" наставиће да шију, само њима и њиховим налогодавцима, знану безбједност.

Ни ми, ни наша дјеца не желимо да живимо у земљи високог ризика која производи и сије ризике у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана