Оружане снаге

Ведрана Кулага Симић

Живот у војничким чизмама некада је био понос и пут којим је требало да иду младићи након што закораче у пунољетство, али вријеме мијења све па је тако и БиХ добила Оружане снаге које су, с временом, на првом мјесту постале буџетски потрошач, а онда све остало.

БиХ се одавно показала и доказала као земља у којој је готово немогуће постићи договор о важним стварима, док оне споредне нису ни у ужој конкуренцији. Своје мјесто у категорији која би се могла назвати "трн у оку" чврсто држе и Оружане снаге чија бројност прелази све границе у земљи каква је БиХ.  Најбољи свједоци тога су године које су остале иза нас, а које су у залог неким будућим временима оставиле завршне рачуне ресора одбране под чијим окриљем је и професионална војна служба, али и супротстављена мишљења у вези са тим да ли нам и какве Оружане снаге требају.

И док то питање годинама лебди у ваздуху, а документ којим би то требало да буде регулисано "спава" у институцијама на нивоу БиХ, у касарне широм БиХ уселило се више хиљада официра, подофицира и војника који чекају боље дане. И да у пензију оду са 35 година живота, што се конкретно односи на војнике.

Како ће старосна структура у професионалној војној служби на нивоу БиХ да изгледа у годинама које долазе показаће вријеме, али се неће још дуго моћи остати имун на аларм који је одавно упозорава на бројност и структури ОС БиХ као и на оно шта би требало да буде њихова улога у овој земљи.

ОС БиХ ће, како се процјењује, због година живота и у служби напустити око 77 војника, до 2018. Тај тренд ће се, према наводима надлежних у МО, наставити и у идућим годинама па се процјењује да ће идуће године ОС БиХ остати без 61, а 2016. без 99 војника, односно без 552 до 2018.

Колико ће их бити примљено и да ли ће бити још отпуштања, остаје да се види, али представници РС очекују да ће војника у ОС бити знатно мање него до сада.

Старосна структура, која је увијек била изговор за нове конкурсе и пријем војника је тренутно задовољавајућа, па је већ је најављено и да у извјесном периоду неће бити потребе за пријемом нових војника. Константно отпуштање војника (од којих већина иде у пензију) и пријем нових већ годинама стварају велики трошак и вријеме је да се то питање ријеши макар за неколико наредних година.

Да ли ће бити тако, остаје да се види.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана