Оружане снаге

Горан Маунага

Да у Оружаним снагама и Министарству одбране ради поприличан број оних који се баве криминалним пословима, зна се још од формирања тих институција. Докази за то приложени су у кривичним пријавама које је SIPA поднијело то Министарство. Али право изненађење је сазнање да се криминално клупко у тим институцијама, чији су припадници у нормалним државама оличење и примјер позитивног, не завршава само на откривању шверца наоружања, намјештању тендера, пљачке и примања мита.

Не, него, као да је све то мало, у Оружане снаге се прима чак и "криминални подмладак". А за те и такве пропусте не може да постоји никакво валидно оправдање, какво покушавају да понуде надлежни. Јер чињеница да је чак десет одсто од броја преконтролисаних новопримљених професионалних војних лица имало полицијски досије, од чега се у више од пола случајева ради о кривичној евиденцији, онима који те војнике примају у службу не дозвољава да тврде да "ту ништа није до њих".

Ако заиста није до њих, онда такав систем, који нема никакав увид у "бекграунд" кандидата и у валидност достављених докумената, оставља широке могућности махинација, све дотле да би сваки тешки криминалац, ако то зажели, могао да постане професионално војно лице. Зато, или тај систем треба мијењати или, још боље, а што је већ поодавно предложено, БиХ потпуно демилитаризовати.

Још више поражава сазнање да то што, чак и онда кад припадници SIPA, Војне полиције и полиције открију да је ријеч о криминалцима преобученим у униформу, велик дио таквих и даље остају припадници Оружаних снага.

Јесте да је и у ову причу, као и у оне о примању мита за пријем подофицира у ОС БиХ, како тврде упућени, умијешан бригадир Сеад Дураковић против којег је недавно министар одбране Зекеријах Осмић поднио кривичну пријаву, али не могу се све откривене афере у Министарству одбране и Оружаним снагама завршити на Дураковићу.

Актера је много више, а то најбоље знају у Тужилаштву БиХ. Рецимо, само извјештајем Генералног инспектората Министарства одбране везано за уговор тог министарства и фирме "Армџ схоп" о набавци панцира и визира истрагом је обухваћено шест припадника министарства и три запослена у Оружаним снагама. Број осумњичених за нетранспарентно уништавање и шверц наоружања такође знају само у Тужилаштву, као што само у Министарству знају податке о броју професионалних војних лица с полицијским досијеом.

++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана