Оружане снаге БиХ

Горан Маунага

Дешавања поводом ангажовања јединице Оружаних снага БиХ приликом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике, још једном су, али овог пута баш снажно, показала накарадност БиХ, дезорганизацију њених Оружаних снага али и, још једном, силу НАТО-а за коју, видјели смо, овдје не постоји никакав правни оквир, већ полигон за демонстрацију моћи.

Али да бар минимум права, закона и одредби устава морају бити испоштовани па макар то било и игром случаја, показало је то што је, без обзира на став најјаче свјетске оружане силе, Трећи пјешадијски (РС) пук ипак био постројен на бањалучком Тргу Крајине приликом обиљежавања Дана Републике.

Министарство одбране БиХ сада може да покреће истрагу о томе, али је јасно да ће проћи као и коцкар који није пропао јер је изгубио, него зато што се "вадио". Проћи ће дакле исто као и Тужилаштво БиХ које је покренуло истрагу након одржаног референдума у Српској поводом 9. јануара као Дана Републике.  

А колика је несхватљива мржња према том дану и генерално према Србима, а пројектована кроз Сарајево, најбоље је илустровао Валентин Инцко који је покушао да упореди легитимност обиљежавања тог дана са датумом формирања усташкофашистичке НДХ.

На том фону су и изјаве бошњачких политичара чије су судије у Уставном суду БиХ, уз помоћ странаца, и донијеле неправне, политичке и бесмислене одлуке о неуставности обиљежавања 9. јануара као и о забрани одржавања референдума о томе.

С друге стране, одржавањем референдума, обиљежавањем 9. јануара и учешћем припадника Оружаних снага БиХ на тој манифестацији, коначно је потпуно обесмишљено већ уобичајено доношење одлука са позиција силе и на штету српског народа. За су Српску тиме учињени, могуће, најзначајнији потези још од година њеног оснивања, по важности одмах иза одлуке о њеном формирању и о војној одбрани територије.

Зато је сада, послије тих судбоносних потеза, огромна одговорност на представницима РС у заједничким органима власти на нивоу БиХ и наравно на српском генералском кору у Оружаним снагама БиХ, које, показало се још једном, као такве заиста нису потребне Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана