Ортопедска помагала

Ведрана Кулага Симић

Нека клупка се полако одмотавају, па је тако изгледа дошао на ред и Фонд здравственог осигурања Републике Српске, да се види ко је шта и на који начин радио и да ли је све било према прописима.

Министарство унутрашњих послова РС поднијело је извјештај против пет особа, и то особа на важним позицијама, почевши од самог Фонда до директора предузећа због малверзација у вези са набавком ортопедских помагала која, нажалост, многима живот значе.

Ортопедска средства, која користе многи ампутирци у Српској, годинама су била тема која се "провлачила" у јавности јер није велика тајна да су "родни листови" неких од њих одавно пожутјели или су били и више него сумњиви.

Ампутирце је сада погодио и овај извјештај који је поднесен због сумњи да је петорка злоупотријебила службени положај и то због намјештања тендера. Извјештај је поднесен због фалсификовања исправа јер су они, према првим информацијама, на фалсификованим документима наводили да су материјали за ортопедска помагала оригинални, иако су били далеко од тога. Оно што је најгоре, јесте то да су, према извјештају полиције, она уграђивана пацијентима.

Зато је оправдан страх многих ампутираца који сада разбијају главу питањем да ли су њихова ортопедска помагала штетна или су на листи срећника које је заобишла ова малверзација.

Једно је сасвим јасно. Ако се докаже да су ортопедска средства заиста лажна, неко за то мора да одговара.

Сада је све на МУП-у РС и осталим надлежним институцијама.

Истина се мора утврдити, а какав год исход био, овај извјештај МУП-а РС мора да буде наук многима да се нешто мора радити да би се стало у крај малверзацијама и фалсификовању када је ријеч о ортопедским помагалима. Јер она, ипак, нису само нека старудија да се олако баце или само једна у низу лоше робе за подвалу.

Са овим стварима се не смије играти јер се ради о животима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана