Оригинали фалсификата

Мирјана Кусмук

Валтер Кризманић од петка више није директор "Електроистре" након што је откривено да има лажну диплому Електротехничког факултета у Сарајеву. И то није све. Директорица Друштва ХЕП Љиљана Чуле истога дана донијела је одлуку о хитном отказу Валтера Кризманића из тог предузећа.

 Донесена је и одлука о  провјери вјеродостојности диплома и свједочанстава свих запослених у сједишту  ХЕП-а, као и  вјеродостојности диплома директора и руководећих радника у свим дистрибутивним центрима.

 Малу забуну направили су медији у Хрватској. Док је ХРТ објавио да се ради о дипломи Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, други су похрлили у сусједни ЕТФ у Сарајеву. Тамо им је речено да диплома под бројем 106/90 никада није издата на име Валтер Кризманић што би значило да се ради о фалсификату. 

 Оно што је сигурно ако је датум на дипломи тачан није могуће да се ради у ЕТФ Источно Сарајево јер он тада није постојао. Али ни то у трговини дипломама у нас није искључено.

 Случај који у Истри прераста у велики скандал запослио је и инспекторе УСКОК-а који су пријаву против сада бившег директора "Електроистре" добили још у априлу и кренули у акцију.

 Добро упућени у случај кажу да Кризманић никад није избивао с посла због студија у Сарајеву, а да је диплому инжењера електротехнике у ладици чувао пуних осам година све до 1998. до када је са том дипломом радио као електромонтер. Пуних осам године није тражио ни већу плату ни радно мјесто инжењера у складу са дипломом коју је посједовао. Тек 1998. године диплому је "легализовао" уписом у радну књижицу.

 Осим скандала, Кризманић би, ако се докаже да је купио диплому сарајевског факултета могао пет година у затвор, а није искључено да ће "Електроистри" морати да надокнати штету.

 И у Загребачком холдингу недавно су истражни органи пронашли 153 лажне дипломе и свједочанства. Сви запослени суочени су са истрагама и отказима. Колико диплома је наштанцано на нашим универзитетима још није откривено, али ће, сасвим сигурно, ускоро бити.

 И сада ко каже да наше дипломе нису на цијени? Да наши универзитети нису надалеко познати? Исто као што су овдје познати сумњиви дипломанти са универзитета по Бихаћима, Широким Бријеговима, Мегатрендовима по војвођанским равницама..., али и хрватским универзитетима, чак и оном државном загребачком.

 Остало је наравно да УСКОК открије колико је и како "важних" људи у европској Хрватској дошло до диплома или фалсификата овдје код нас не би ли барем то произвело ланчану реакцију по систему спојених посуда. 

 Ако се то икада деси и ако икада заживи правна држава овдје, најлакше ће бити кренути од оних који су до диплома и доктората у земљи и блиском иностранству дошли посљедњих година, студирајући и докторирајући уз напоран и предан рад, углавном запослени у важним институцијама и "парали" јавним предузећима.  Знам да се неће десити, али ето...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана