Орић

Горан Маунага

Контрадикторне тврдње и изјаве које су се појавиле након хапшења Насера Орића кулминирале су оштрим протестом који је Бакир Изетбеговић због тог хапшења уложио Швајцарској.

Није се либио ни да позове на разговор швајцарског амбасадора и искритикује прецизне Швајцарце да су ухапсивши ратног команданта АРБиХ из Сребренице поступили мимо одлуке Генералног секретаријата Интерпола којом је, наводно, потјерница за Орићем укинута.

То самостално и скандалозно улагање оштрог протеста Изетбеговића као колективног шефа БиХ Швајцарској показује да је БиХ немогућа творевина и зато што Изетбеговић унапријед пресуђује и осуђује, одлучује да, и поред необоривих доказа, Орић није крив. 

Тим потезом показао је и то да у предмету "Орић" годинама одлучује искључиво политика а не докази, право ни правосуђе, па је и овом приликом покушао да то ријеши политички.

И то у ситуацији кад чак и главни тужилац БиХ каже да је могуће да је постојала црвена потјерница за Орићем, да тај предмет не подлијеже протоколу потписаном између српског и Тужилаштва БиХ и да ће то тужилаштво тражити тај предмет од Србије само у случају ако буде формиран.

Наравно да је скандалозно и то што се у Тужилаштву БиХ предмет "Орић" од 2009. године налази у ладици, што је још у фази пријаве, значи на мртвој тачки, и што нису чак покренуте ни провјере, а камоли да је отворена истрага.

Чињеница је да Изетбеговић и због тога себи дозвољава да се игра Бога доносећи пресуде прије правосудних институција, а то се може образложити једино истином да су западни моћници још прије 25 година одлучили да су Срби лоши момци и да злочини почињени над њима и не морају да буду процесуирани.

Али Изетбеговић треба да се упита шта ако су исти ти моћници, из више разлога, сада одлучили да у случају "Орић" више не важе политичке, него само правосудне одлуке? Што је врло могуће.

У том случају би, коначно, и протести у ФБиХ поводом хапшења Орића били потпуно обесмишљени, како то и треба, јер никаквог смисла ни разлога нема постојање државе која једне злочинце осуђује док друге слави.

Та и таква држава искључује сваку могућност суживота све док у њој постоје двоструки аршини за починиоце злочина и док се предметима попут Орићевог бави политика, а не правосуђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана