Орић и свједоци

Горан Маунага

То што је ратни командант Армије РБиХ у Сребреници Насер Орић прије мјесец боравио у Милићима иако му је Суд БиХ забранио кретање на територији РС, говори да се он и даље осјећа и понаша као да против њега није потврђена оптужница за ратни злочин почињен над тројицом српских заробљеника.

Штавише, он се у Милићима уопште није крио, него се понашао баш као да жели да буде виђен ту. Разлоге за то најбоље зна он, пошто већ мјесецима купује свједоке који ће, или одустати од свједочења, или лажно свједочити.

Тај уносни посао појачао је трговином са српским компањоном, бившим полицијским командиром, против којег је у Суду БиХ покренут процес за ратни злочин почињен над Бошњацима.

У Подрињу је јавна тајна да су Орић и тај његов српски криминални пријатељ трангефрангали још током рата, што је само још један доказ да криминал не познаје националност, како онда, тако ни данас. 

Несумњиво је да су Орићеве присталице у великом дијелу Федерације БиХ у шоку након што је Хашки трибунал одбио Орићев захтјев да се жали на одлуку којом је одбачен захтјев за обустављање поступка покренутог против њега у Суду БиХ, јер, једноставно, нису навикли да су њихови хероји криви чак ни онда кад чине злочине.

Предсједник Механизма за међународне трибунале у Хагу Теодор Мерон јасно је навео да одбија Орићев захтјев да се жали јер одбрана није показала да је у одлуци, која каже да поступак у Суду БиХ против њега може бити настављен, дошло до грешке у тумачењу закона.

Тиме је изненађен и сам Орић, поготово послије одлуке Хашког трибунала која га је ослободила командне одговорности за злочине почињене у Сребреници и око ње, па је очито да се он и у таквој ситуацији, куповином свједока и кршењем одлуке Суда БиХ, не препушта дјеловању правне државе.  

Упућени тврде да од процеса Орићу неће ништа бити јер је он успио да покупује скоро све свједоке у судском предмету покренутом против њега у Суду БиХ.

Међутим, то му није успјело и са оним због којег је дошао у Милиће, а који је одбио понуђених 150.000 КМ. Зато, ипак, не треба губити наду у завршну побједу права и правде.+    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана