Орић и "правосуђе"

Горан Маунага

Насер Орић је још на слободи, а да ли ће и када доћи вријеме да то више не буде - не знамо.

Иако се ради о једном од приоритетних и највећих предмета ратних злочина који је узбуркао српску јавност због ослобађајућих одлука Хашког трибунала и Суда БиХ, због чега нико до данас није одговарао за 3.500 у рату убијених Срба у Подрињу, Суд БиХ већ три мјесеца не покреће поступак по основу жалбе коју је Тужилаштво БиХ уложило на првостепену ослобађајућу одлуку Орићу.

Знајући те чињенице, тешко је бити оптимиста у погледу предстојеће другостепене и правоснажне судске одлуке у предмету "Орић" и надати се да ће та одлука бити праведна и правно исправна.

А исто као што Суд БиХ својим начином рада не даје велику наду у законит исход назовисуђења Орићу, исто тако је у том случају радило и Тужилаштво БиХ. Дакле, учинило је много више на његовом спасавању и ескивирању одговорности за ратне злочине почињене над Србима у и око Сребренице него што је радило на доказивању тих злочина.   

Да је то тако, показало је и хитно отварање поступка против Орића у моменту кад је он ухапшен у Швајцарској на захтјев Србије и кад је требало да буде изручен тој земљи. Умјесто тога, Тужилаштво је тиме исходовало изручење Орића БиХ а, у садејству са Судом БиХ, и његово ослобађање.   

Тако је настављен континуитет кочења у вођењу судског процеса за Орића, против којег је бијељинско Окружно тужилаштво отворило истрагу још 1994. године, али је није довршило јер је предмет буквално отет од тог тужилаштва и пребачен у Тужилаштво БиХ.

Након што је Суд БиХ ослободио Орића у октобру прошле године, Тужилаштво БиХ је чак два мјесеца чекало на отправак те одлуке како би поднијело жалбу што је, зато, учињено тек крајем децембра. 

Тужилаштво је овог пута, једноставно, морало да у жалби напише чињеницу да је пресуда базирана на доказу који не постоји, али остаје питање је ли та правосудна институција у том предмету заиста посвећена послу како би то требало.

Да јесте, Тужилаштво је, рецимо, требало да бар провјери је ли тачно то да су Орићеви сарадници купили велик број свједока, који су то и показали изненадним свједочењем у корист Орића. Али чак ни то није учињено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана