Организовани хаос

Горан Маунага
Организовани хаос

Посланици у Представничком дому Парламента БиХ појма немају колико конвенција које је до сада требало ратификовати мирује у ладицама министра иностраних послова БиХ Свена Aлкалаја и министра за људска права и избјеглице Сафета Халиловића.

Не знају, јер им министри мјесецима то не достављају, покушавајући да испоштују страначку наредбу и смишљено увуку Парламент у инцидентне ситуације.

Посланици СНСД-а отворено су за то окривили и прозвали Странку за БиХ. Да је она главни кривац видјело се и када су њени представници из просторија Парламента извели двадесетак инвалида штрајкача које су ту и довели.

То је, послије крвавих плаката са којих је прије неколико мјесеци позивано на рат и одбрану наводно нападнуте БиХ, показало да Парламентом БиХ скоро више и не управљају они који би требало да то раде.

У међувремену, посланицима из РС непознати људи по ходницима Парламента почели су да добацују, провоцирају, да их вријеђају и да им пријете.

Сале у тој институцији изнајмљиване су разноразним удружењима чији припадници су у повишеном тону износили страшне увреде на рачун српских посланика и делегата.

Све је кулминирало доношењем наредбе предсједавајућег Парламента БиХ да се све то забрањује, а велико је питање хоће ли та наредба бити испоштована јер је све било добро организовано.

Потпуно су у праву посланици који ће на идућој сједници Парламента поставити питање одговорности за организовани хаос у згради Парламента БиХ. Јер неко би, наравно, требало за то да одговара, али је и то питање без одговора.

Тешко да одговора и санкција може и да буде ако, како тврде посланици, у свему томе посебну и најважнију улогу имају бошњачке параслужбе које све то раде мимо руководства Парламента и које вуку конце из сјене.

Закључак је да ће представници бошњачких политичких партија наставити да производе инцидентне ситуације у покушају да из њих, као често до сада, извуку за себе нешто корисно. Можда на други начин и другим средствима, али од тога неће одустати. Сигурно је и да ће, на све начине, и даље покушавати да српским представницима рад у Парламенту БиХ учине неподношљивим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана