опуштене шансе

Жељка Домазет

Данас је истекао рок који је, према упозорењима званичника Европске уније, БиХ имала да усвоји сет закона о акцизама како би могла да повуче новац која јој је био намијењен за бројне инфраструктурне пројекте.

Мада је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање на вријеме упутио приједлог измјена Закона о акцизама, уз пратеће законе, предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу, тај приједлог данима скупља прашину у његовој ладици.

Како њему не пада на памет да га упути на разматрање и усвајање посланицима, ова земља ће због нерада и неиспуњених обећања наново остати без пријеко потребних средстава и многобројних инфраструктурних пројеката.

Док се сет закона "кисели" у Звиздићевим ладицама, он безуспјешно покушава да скупи парламентарну већину за било које законско рјешење, док у је у исто вријеме све више посланика који је напуштају и констатују да су улудо изгубили вријеме вјерујући да Звиздић и они који га слијепо слиједе могу било шта добро направити овој земљи.

Чак су и међународни званичници који помно прате све што се дешава, и који су показали да имају и стрпљења и разумијевања  према овој земљи, то стрпљење изгубили.

Стога и не чуди што су БиХ и Звиздића упозорили да ће паре намијењене овој земљи усмјерити онима који ће знати како да их искористе и живот својим грађанима учине бољим.

Док неопходни закони чекају на усвајање, док се у Парламенту БиХ не зна "ни ко пије ни ко плаћа", дотле ће ова земља и даље носити епитет најнеразвијеније земље из које се само за неколико година иселио један велики град младих људи тражећи боље мјесто под сунцем.

Они који су принуђени да остану у земљи и даље ће се ломатати исхабаним путевима, без посла и перспективе.

Уосталом тако ће јој бити и убудуће не буде ли имала снаге да са политичке сцене склони оне који јој не дају да иде напријед и не буде на њихово мјесто поставила оне који знају да је покрену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана