Оптужнице

Вељко Зељковић

Сви Срби који су у протеклом рату држали пушку или обављали неку војну дужност су криви и треба да одговарају пред надлежним судовима због ратних злочина.

Ни кувари који су спремали храну за војску, али ни припадници санитетских служби неће бити изузети од одговорности.

Ово “правило”, од завршетка рата, покушава да наметне највећа бошњачка партија, а све како би направила “историјску подлогу” да се српски народ у БиХ прогласи геноцидним и главним кривцем за све што се дешавало током ратних 90-их.

Логистика за тако нешто је одавно успостављена. СДА већ годинама под својом контролом држи готово све полуге у правосудној власти. Под њиховом контролом је и Институт за нестале, али и разне невладине организације. 

Дио “посла” већ је обавио Хашки трибунал, који се отворено ставио у службу појединих западних центара моћи. Истих оних који су и изазвали ратне сукобе на простору бивше Југославије, те бомбама подржали отимање Косова.

Циљ је био да се заташка улога појединих свјетских сила у свим овим процесима.

Хаг је завршио свој “посао”, али бошњачким структурама ни то није било довољно. Посљедњи на удару се нашао предсједник БОРС-а, пензионисани генерал Војске РС Миломир Савчић, којег је “домаће” и “независно” тужилаштво оптужило за “помагање у ратном злочину у Сребреници 1995. године”.

Ова оптужница је дошло непосредно послије “жалопојки” највиших представника СДА, који су се недавно пожалили како надлежни правосудни органи, процесуирајући бошњачки ратни војни кадар, стварају лажну слику сукоба у БиХ.

Због тога из БОРС-а и истичу да се ради о смишљеном удару на посљедњи бастион “српске војске”. И ово није први овакав удар на ову организацију. У новембру прошле године и бивши предсједник ове организације Пантелија Ћургуз оптужен је за наводне ратне злочине у Брчком. 

Сви треба да одговарају за своја евентуална ратна недјела. Али, проблем је када се те оптужнице подижу ради остварења нечијих политичких циљева.

Све док се ова матрица буде спроводила из сарајевске кухиње, суживот у БиХ неће бити могућ. Уосталом, таква политика је и довела до тога да је велики број младих, који се нашао на удару те и такве “идеологије”, постао милитантан. Они своју будућност виде, не у Њемачкој или Швајцарској, већ у Сирији и другим иностраним ратиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана