Оптужнице

Ма­ри­на Чигоја

Пореска управа РС поднијела је прошле године 18 извјештаја надлежним тужилаштвима због сумње да су почињена кривична дјела у којима је буџет Српске оштећен за 4,5 милиона КМ.

Извјештаји су поднесени због утаје пореза и доприноса, пореске преваре, злоупотребе службеног положаја, фалсификовања, злоупотребе стечаја....

Од тих 18 извјештаја, до сада су подигнуте четири оптужнице, а све четири је подигло Окружно тужилаштво у Бањалуци. Остали предмети, како тврде у тужилаштвима, су у раду.

Хоће ли бити још оптужница по извјештајима које је ПУРС подносила због сумње да су почињена кривична дјела и нанесена штета буџету РС, када ће оне бити и ко ће одговарати, остаје да се види.

Оно што сада видимо јесте да постоје многи који су незадовољни радом правосуђа у Српској и који су у више наврата јавно говорили о томе.

Представници малих акционара безброј пута до сада су се окупљали, подносили пријаве, а недавно су и оптужили тужилаштва да се понашају као поштари, с обзиром на то да су њихове пријаве само просљеђивали од једних до других. И тако у круг.

Поставља се питање због чега се годинама не поступа по кривичним пријавама које се мали акционари подносили, да ли за то постоје неки објективни разлози и ако постоје, који су, ко су људи који имају повлашћен третман пред судовима и тужилаштвима и ко им је такав третман омогућио?

Да ли је правосудни систем заиста довољно јак да се позабави привредним и организованим криминалом у Српској и, ако јесте, због чега то грађани ове земље не виде?

Због чега добар дио јавности на правосудне институције у РС гледа као на мјеста у којима се најозбиљније не баве пријавама које стижу из других институција Српске, као и на оне који траже јачу и упорнију борбу против криминала и корупције?

Чињеница је да многи нису задовољни радом правосудних институција у РС и то се мора промијенити. Ове институције морају да докажу да раде у интересу свих грађана ове земље.

Милионске утаје свакако су један од проблема који се хитно морају рјешавати и бити приоритет свим надлежним институцијама у РС. Само тако се може стати у крај онима који годинама наносе штету буџету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана