Оптужнице и одштете

Ведрана Кулага
Оптужнице и одштете

Уставноправна комисија Парламента БиХ подржала је прошле седмице иницијативу да на једној од сљедећих сједница Парламенту буде достављена информација о средствима која се издвајају из буџета институција БиХ по тужбама особа које су биле оптужене пред Судом БиХ, а касније правоснажним пресудама ослобођене.

Када су ове информације процуриле, поставило се најважније питање: за колико је оштећен буџет БиХ након што су "пале" многе оптужнице против политичара и носилаца власти које је подизало Тужилаштво БиХ?

Још нема одговора на то питање, а они који су оптужени, а потом ослобођени оптужби, сматрају да је вријеме да затраже (и добију) од државе одштету за претрпљену неправду.

Међутим, у буџету нема ниједне марке предвиђене за ове намјене, а стићи ће на наплату милионске одштете јер ће многи поднијети захтјеве за надокнаду штете, материјалне и нематеријалне, претрпљену душевну бол, рушења угледа и кредибилитета. И највјероватније ће их и добити.

О тачним износима одштета још је рано говорити, али није рано истаћи да ће се сигурно одговорни за насталу ситуацију   "ухватити за главу" када се саберу сви износи.

A да је ријеч о "вртоглавим" цифрама показује и то да тренутно само Мирко Шаровић потражује пола милиона марака. Износ није мали, а немогуће је заобићи питање гдје ће се наћи ова средства и одакле.

Није могуће замислити ни коначну цифру, када само једна особа за сада потражује 500.000 марака, а не зна се ни колико ће људи тек да тражи надокнаду. Зна се само да тај број неће бити мали.

Јер, тражење одштете од БиХ најавио је и бивши премијер ФБиХ Едхем Бичакчић, који је, заједно са бившим федералним министром финансија Драганом Човићем, недавно ослобођен оптужби у случајевима вишемилионске набавке станова за званичнике ФБиХ.

У Парламенту БиХ чуло се и питање "како је било могуће да се подигну оптужнице против најзвучнијих имена и покрену велике медијске афере, а да касније све то падне у суду"?

Одговора на то питање нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана