Опструкције

Ведрана Кулага
Опструкције

Жеља представника делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за блокадом власти у РС била је јака, али недовољна да успију у својој намјери да онемогуће избор идућег сазива Владе РС.

Вијеће народа РС добило је предсједавајућег из реда српског народа с обзиром на то да изабрани делегати из Клуба Бошњака нису одустајали од свог ултимативног приједлога да потпредсједник СДП-а Мирсад Ђапо засједне на чело Вијећа.

Међутим, када ситуација није кренула у правцу у којем су они хтјели да иде, бошњачки делегати су демонстративно напустили сједницу Вијећа и ко из топа најавили заштиту виталног националног интереса код Уставног суда.

Није их занимала понуда осталих двадесетак делегата да њихов делегат заузме мјесто трећег потпредсједавајућег Вијећа народа. Ту понуду нису прихватили, већ су одмах почели да размишљају о обраћању Уставном суду чији су "гости" до сада били "мали милион" пута.

Од почетка нове овогодишње историје Вијећа народа РС, СДП БиХ наступала је ултимативно. Било је или Ђапо или нико. Изгледа да су сада остали кратких рукава, јер Ђапо није био по мјери осталих делегата у Вијећу народа РС. За неповјеровати је да је СДП, послије прекида прошле конститутивне сједнице Вијећа, остала при свом ставу по коме нико осим њеног потпредсједника не заслужује мјесто предсједавајућег.

Међутим, поставља се питање да ли је СДП толико чврсто вјеровала да је Ђапо идеална особа за мјесто предсједавајућег Вијећа народа РС или је "иза кулиса" постојала намјера блокаде власти на нивоу Српске?

Било како било, шефу Клуба Бошњака додијељено је мјесто трећег потпредсједавајућег, а на њему је одлука да ли ће обављати ову функцију или ће се замарати папирологијом намијењеном Уставном суду РС.

Формирање власти на нивоу Републике Српске полако се приближава крају. Упркос бројним покушајима блокада, Вијеће народа РС коначно је конституисано. Још једном се показало да ултиматум и опструкције нису право и адекватно рјешење за формирање власти на нивоу Српске.

Зла намјера представника СДП-а, на срећу свих у Српској, није спроведена у дјело. Остали изабрани делегати у Вијећу народа показали су да им је стало да се законодавна власт у РС што прије конституише и да све буде онако како треба да буде. Без условљавања и уз жељу за напретком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана