Опструкције из Сарајева

Маријана Миљић Бјеловук

Све што би требало да води ка бољем сутра код нас због домаћих изабраних функционера иде само у правцу горег сутра. Покваре и оно што је незамисливо. Раштемају сваки споразум, идеју, пројекат који би требало да допринесе бољем положају привреде и тиме становника.

 

Све што ваља, њима не ваља. Због чега? Зашто тако раде деценијама? То очигледно само они знају, јер обични човјек не може и даље након толико година “провалити” зашто они за које гласају држе као таоца привреду и тиме и грађане. Једно говоре док не дођу на власт, а раде сасвим друго када тај циљ остваре. Као да се у већини случајева ради о подвојеним, двоструким личностима.

Доказ за то јесте и идеја “Отворени Балкан” за којом вапе привредници из БиХ, јер би придруживање тој иницијативи њима била отворена врата за лакше пословање и проток робе у региону. Али од тога по свему судећи за сада нема ништа, јер политичари из ФБиХ сматрају да то води ка стварању велике Србије. Дакле, када не знају како и шта даље окриве онога ни кривога ни дужнога. По свему судећи, понашају се горе од дјеце предшколског узраста, јер и мали број њих не сваљује кривицу за оно што не уради на свог вршњака.

Очигледно је у овој причи, као и у већини осталих, сарајевски политичари чекају инструкције ментора са Запада, који би требало да преломе и кажу им шта и како даље. Дакле, за кога и за шта гласају грађани? У овом случају за западне менторе јер они доносе одлуке али и за ове домаће кукавице. На изборним листама требало би ставити и ову прву страну, јер очигледно они доносе посљедњу ријеч о привреди и уопште о животу грађана.

Ових других кукавица и нерадника имамо на извоз. Са њима би, када би их транспортовали преко границе, дефинитивно поправили спољнотрговински дефицит земље. Сигурно би када би их се ријешили отишли у суфицит у кратком периоду. Јер имамо их на тоне, како са једне тако и са друге стране.

Али од рјешавања њих и транспортовања преко границе нема ништа. Јер ко би их уопште и узео? Само би им земљу одвели из суфицита у дефицит. Ми ћемо њих, нажалост, морати гледати и слушати сигурно још неколико мјесеци, до октобра су сигурни.

На грађанима је да пресуде и преломе да ли ће ти људи управљати и даље ентитетима и земљом и да ли ће они и даље чекати зелено свјетло за сваки свој потез и изговорену ријеч од стране Запада. Јер све док је тако имаћемо то што имамо данас. Односно, нећемо имати ништа, само губитке и поражавајуће резултате у свим могућим сегментима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана