Опструисање закона

Жељка Домазет

Прије него што је и стигао у парламентарну процедуру Приједлог закона о Уставном суду БиХ који су у Парламент БиХ упутиле странке из Републике Српске наишао је на бројне опструкције.

По истом рецепту, због наводних техничких детаља, Приједлог није разматран на сједницама уставноправних комисија једног и другог дома и његова судбина засигурно неће бити позната ни за један мјесец иако је толико времена већ протекло откако је упућен у парламентарну процедуру.

И док српски и хрватски парламентарци сматрају да закон има уставни основ и да је крајње вријеме да ова земља у Уставном суду има своје судије и да је морала да се ослободи странаца још прије петнаест година, Бошњацима то баш и не иде на руку.

Они би са измјештањем странаца жељели да промијене и Устав ове земље и то драстично на шта им представници Српске сигурно неће дати зелено свјетло. Бошњаци заговарају да се из Устава БиХ одстрани и укине ентитетско гласање што је основа и једини механизам заштите интереса РС.

У међувремену питања уставне материје у БиХ рјешавају странци који су уз двојицу Бошњака увијек у могућности да донесу одлуке у супротности са интересима и ставовима судија и представника српског и хрватског народа. Тако је уосталом било и приликом гласања о Дану Републике када су тројица странаца уз двојицу уставних судија из реда бошњачког народа који су прије неколико година били послушни посланици СДА изгласали одлуку по којој рођендан Српске није дан када је рођена него да треба наћи неки други датум.

Сви они који неаргументовано одуговлаче доношење новог закона о Уставном суду на најдиректнији начин од ове земље праве инвалида који није у стању да стане на властите ноге и продужавају јој протекторат. Од БиХ праве земљу која ће  таворити на апаратима странаца.

Све док БиХ не буде способна да странцима пошаље јасну поруку да овдје одлуке доносе домаће снаге, остаће у таквој позицији да ће још дуго бити монета за поткусуривање моћних и великих, остаће земља у којој ће уставност и ред тумачити и заводити странци за велике новце. Остаће земља у којој су свакодневице неуставан рад и којекакве мутне работе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана