Опрезно за воланом

Анита Јанковић Речевић
Опрезно за воланом

Свакодневна трагична страдања на домаћим путевима изнова и изнова подстичу расправе о саобраћајним прописима, важећој казненој политици, законима којима се уређује безбједност на друмовима, а неријетко се поставља и питање о квалитету обуке кандидата у ауто-школама. 

Будући да су возачи почетници готово па неизоставан дио црне статистике, односно да су млади од 18 до 30 година најчешће жртве у саобраћају, питање оспособљавања возача намеће се само по себи.

Истина је да се млади возачи након што стекну возачку дозволу неријетко понашају као владари на друму, нарочито они за воланом бијесних аутомобила, али такви су у мањини и не могу значајно утицати на поразне статистичке податке о грешкама и страдањима почетника за воланом које се у Српској и БиХ понављају годинама.

Најновији подаци Министарства унутрашњих послова РС показују да су возачи са до двије године искуства током осам мјесеци ове године учествовали у 907 саобраћајних несрећа, с тим да су сами проузроковали 636 саобраћајки. Да ствар буде гора, због “зарађена” четири казнена бода усљед кршења саобраћајних прописа током ове године надлежни су одузели и поништили 202 возачке дозволе које су власници посједовали краће од двије године.

Да ли је ријеч о бахатим возачима који су за воланом правили грешке усљед мањка културе или је проблем недостатак знања и вјештина, нико не може рећи са сигурношћу.

Међутим, уколико је мањак знања о саобраћајним прописима главни разлог за велики број несрећа које проузрокују возачи почетници, надлежни би се морали позабавити прописима којима се уређује оспособљавање будућих возача, али и радом ауто-школа.  Поједини инструктори тврде да кандидати током практичне обуке возе искључиво по градским улицама, гдје је саобраћај тром и спор, што онемогућава да науче неке од најважнијих вјештина попут претицања, апелујући да морају прећи више километара на отвореним правцима. Иако те тврдње многе ауто-школе оспоравају, они који су прошли обуку за стицање возачке дозволе наводе да су на магистрални пут изашли једном или ниједном. Они свједоче да током практичне обуке готово ниједном нису били у прилици да развију брзину већу од 60 километара на час, а свако ће се сагласити да је претицање практично и немогуће ако се вози спорије на отвореном путу.

С друге стране, јавна је тајна да код нас велики број људи једноставно купи или “среди” возачки испит иако нема основно знање, што је равно самоубиству. Дио домаћих стручњака годинама заговара увођење снимања приликом полагања возачког испита, како тестова, тако и вожње, али то, иако би требало, још није заживјело. Док се то не деси и док се квалитет обуке не испита, млади или стари возачи морају бити свјесни да током вожње морају бити изузетно опрезни или им је, у супротном, глава у торби. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана