Опрез или претјеривање?

Милијана Латиновић

Вијест да у Неум стиже аутобус са 29 кинеских туриста, од којих је 18 из Вухана, епицентра смртоносног коронавируса који је до сада покосио десетине грађана, у протекла два дана у БиХ је дигла на ноге углавном седму силу. Информације о доласку Кинеза могле су се добити само из медија, јер су међу надлежним службама ријетки имали одговоре на питања о групи из Вухана која путује регионом.

Међу грађанима које је ова вијест донекле узнемирила ипак није било превелике панике. Протеклих неколико деценија навикли су да им свакакве пошасти сједе за вратом, па шта им може једна мало јача респираторна инфекција?

Шалу на страну, није баш нормално да надлежне граничне службе немају одмах информације о доласку ове групе туриста из земље којом хара смртоносни вирус који пуни насловнице и домаће и свјетске штампе. Осим тога, сулудо је и да Гранична полиција у БиХ тек јуче добије упутства о дјеловању у вези са коронавирусом, док су све свјетске земље још прије неколико дана предузеле низ мјера како би заштитиле своје грађане.

А није ни нормално да у туристичким организацијама градова за које се сада већ засигурно зна да ће их Кинези посјетити на свом путешествију кроз БиХ појма немају о њиховом доласку. Чудно је да се ипак нису заинтересовали мало више за то­ ко, одакле и због чега долази у њихов град, поготово у овој ситуацији.

Иако није нормално да надлежни нису информисани о томе ко долази у БиХ, не треба ни због доласка те групе туриста правити велику драму, јер сигурно наша граница није прва коју су прешли на свом путовању. Прије него што су крочили на тло БиХ, пропутовали су Европом и сигурно их европски граничари не би пустили на своју територију да су примијетили и најмањи симптом који би могао упућивати на коронавирус. И да ли је коронавирус заиста разлог за стварање панике или је довољно само бити мало више опрезан, пазити на хигијену и слушати савјете епидемиолога?

Јер није корона први смртоносни вирус који нам је “сервиран” из свјетских лабораторија у протеклом периоду. Прије неколико година страх и трепет били су птичји и свињски грип, а општу панику изазвао је и зика вирус. Људи су страховали при самој помисли на те болести. Било је и смртних случајева, а страдали су углавном људи којима су ти вируси погоршали већ нарушено опште здравље. А све је највјероватније била добро осмишљена игра фармацеутских моћника.

Није искључено ни да је коронавирус настао у лабораторијама како би донио енормне зараде произвођачима лијекова. Не би био први пут. У сваком случају, не треба занемарити препоруке љекара јер опреза никада доста, али не треба ни ширити панику јер Кинези данас путују за Београд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана