Оправдање за злочин

Ведрана Кулага Симић

Прича о правосуђу у БиХ, изгледа, никада неће престати, али тешко да ће дати конкретне резултате. Посебно када се ради о злочинима који су у протеклом рату почињени над војницима и цивилима српске националности.

Правосуђе је, а то знају и они који то стално поричу, изгубило компас, а свако мало то и сами потврде пресудама. Иако би судске пресуде требало спроводити, а не коментарисати, то је веома тешко у земљи каква је БиХ ако се сагледа стање у њеним правосудним институцијама у чијим је рукама и један од кључева сарадње и помирења на овим просторима.

Деведесете године прошлог вијека однијеле су бројне жртве и на српској, хрватској и бошњачкој страни, али пресуде које су у посљедњим годинама изашле из судница Суда БиХ тако не виде догађаје из тог несрећног периода.

Суд БиХ је у уторак ослободио четворицу бивших припадника Армије РБиХ којима је стављано на терет да су учествовали у злочину који се догодио у рогатичком селу Кукавице гдје је у нападу на колону избјеглица погинуло најмање 20 српских цивила. Након што су мучки, из засједе побијени и оно мало што су носили са собом је украдено и опљачкано. Суд је у образложењу ослобађајуће пресуде навео да су оптужени били у увјерењу да се ради о војницима, а не о цивилима, јер конвој није био обиљежен, а колона Војске РС је прошла тим путем дан раније.

Било је и раније ослобађајућих пресуда за овакве злочине, али овако невјероватног образложења сасвим сигурно није. И то мало ко може да прихвати као правду посебно ако се зна да су се у тој колони налазили махом жене, дјеца и старци без икаквих војних обиљежја, а камоли оружја.

Све стране су губиле своје најмилије у рату и свака од тих жртава заслужује правду. Свако треба да одговара за злочине које је починио, без обзира на боју и изглед униформе коју је носио тих несрећних година.

Оправдања за злочин нема, али казне мора бити. Правичне, а не да њено мјерило буде националност оних који су убијали и звјерски мучили и оних који су своје муке понијели у гробове.

А како су се судови, посебно Суд БиХ, опходили према томе најбоље се види из донесених пресуда и висине казни. Из тога је све јасно, а јасно је и да тако не смије бити настављено ако се жели неко ново, боље и мирније доба за ову земљу. Правда мора да буде једнака за све, а да мјери по личном нахођењу и према националности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана