Опозициони лавиринт

Ведрана Кулага Симић

Пораз на октобарским изборима у РС пољуљао је опозиционе темеље, бацио опозицију у лавиринт из којег још траже излаз, али безуспјешно.

Након изборне ноћи странке које чине опозициони Савез за промјене повукле су се у своје одаје како би пронашле кривца за потоп од стране владајуће структуре у већини средина у РС, али осим појединачног распуштања одбора на локалу, ниједан конкретан, заједнички потез нису повукле.

Свакој земљи, ма каква она била, треба јака опозиција како би и сама власт, чак и ако добро ради, још боље радила. Код нас то није случај.

Опозиција у Српској никако не успијева да консолидује редове. Више изгледају као раштимани оркестар, а у ритам их, како поједини опозиционари и сами признају, враћају повремено само изјаве из владајуће структуре, тачније предсједника РС и СНСД-а Милорада Додика.

Таква слика тренутно сасвим довољно говори - да опозиција није изашла на прави пут и да и послије изборног пораза они настављају по старом не показујући идеје и заокрет било које врсте да би, ако ништа друго, вратили повјерење оних својих бирача који су им вјеровали до ове године.

То не полази још за руком ни највећој опозиционој странци СДС-у, који је једини у том политичком блоку након избора направио већи рез и промијенио предсједника странке. И то је, уз неколико смијењених одбора, све што су направили. Осим свакодневних истрошених изјава да су алтернатива постојећој власти и да ће 2018. година бити њихова година, које стижу и из осталих опозиционих табора.

Чини се да нису ни прстом мрднули да би видјели шта то није штимало у досадашњим политикама, циљевима и мјерама у које су полагали велике наде, али које су грађани казнили на локалним изборима. Остали су махом затворени у страначким одајама, а заједничка платформа, додатно уздрмана поразом, наставила је да пада и у очима грађана, али и самих челника те групације. Јасно је да су морали да се окрену странкама, али не и да у потпуности на "стенд-бају" оставе савез.

И данас, готово два мјесеца након избора, нико неће да каже да ли ће повући први потез и сазвати састанак или барем да ће сјести за сто за десет, 15 дана или како то политичари често знају да кажу "у идућем периоду".

Таквим понашањем опозиција ће тешко на идућој провјери сачувати ово што им је остало, а камоли отворити шампањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана