Опозиција и "Бирач"

Горан Маунага

Опозиција у Српској више од годину прије општих избора кренула је у предизборну кампању, коју већ на почетку води веома агресивно.

Чак и када би имали разумијевања за летећи старт опозиционара, тешко је наћи објашњења за неке њихове реакције. Пластични примјер за то је подношење извјештаја против одговорних за криминал у Фабрици глинице "Бирач". Наступ опозиције у том случају је, најблаже речено, лицемјеран.

На извјештаје поднесене Специјалном тужилаштву РС против петоро држављана Литваније најоштрије су реаговали они који су раније били дугогодишња позиција. Они који су "Бирач" и продали Литванцима и који су путем својих људи у Пореској управи РС спријечили реаговање на упозоравајуће налазе инспекције у "Бирчу".

Чињеница је да је Координациони тим за праћење пословања "Бирча" од априла, када су истражни органи ушли у ту фабрику, до данас урадио огроман дио посла самим тим што је открио ко, на који начин и за колико је оштетио "Бирач" и РС. Али ниједан потез није задовољио опозицију, напротив. Иако су за криминал пријављена прва конкретна имена, они су незадовољни јер се међу њима није нашао нико из РС. Данима прије тога прозивали су власт да заташкава криминал у "Бирчу" и да од истраге неће бити ништа. Када се дошло до имена осумњичених, сада им се ни она не свиђају. Једини закључак који се намеће из свега јесте да опозиција нити зна шта хоће, нити јој ко може удовољити.

Очигледно је да су се три водеће опозиционе странке одлучиле на галаму и критиковање свега и свачега без нуђења било какве алтернативе. Али, критиковати потезе МУП-а РС чији припадници су открили и доказали криминал и против починилаца поднијели извјештаје и који истрагу настављају и проширују, потпуно је апсурдно.

Не може бити кључно то да ли је крив Марко или Јанко, Литванац или Србин, него је ваљда најважније да се криминално клупко у "Бирчу" одмотава и да ће сви који су у њега уплетени бити процесуирани у наставку истраге. Умјесто што популистички кличу "држ'те лопова" требало би да се преслишају и запитају колика је њихова одговорност за све што се дешавало у "Бирчу". Јер "Бирач" је 2001. године Литванцима продала Влада коју су предводили СДС и ПДП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана