Опорезивање рада

Маријана Миљић Бјеловук

(Пре)високе стопе опорезивања рада у Српској стварају огромне проблеме и можемо комотно рећи да не постоји скоро ниједан позитивни ефекат високих стопа пореза и доприноса.

Да је тако говори и чињеница да због високих стопа опорезивања рада послодавци посежу за разним методима како би се спасили и колико је могуће дуже задржали на тржишту. Сламку спаса у претходном периоду тражили су, али и даље траже у отпуштању запослених, смањењу плата те прибјегавању рада на "црно" или "сиво", као и низу других метода које су само њима познате.

Са друге стране, због како легалних, али и оних илегалних метода послодаваца трпи сама Српска, понајвише њена каса која остаје без милиона марака због отпуштања радника и смањењем плата те давањем сиће на руке запосленима.

Поред свега наведеног, високе стопе опорезивања рада шаљу јасну слику и онима који су планирали улагати у РС да то раде у другим земљама које су и те како приступачне за пословање и у којима је стопа пореза и доприноса прихватљива.

На проблеме превисоких стопа опорезивања рада указало је истраживања које је спровела Унија удружења послодаваца РС у сарадњи са Центром за истраживања и студије ГЕА из Бањалуке.

Послодавци од којих већина већ губи стрпљење и посљедње атоме снаге да се бори за опстанак на тржишту још једном су у овом истраживању поручили да високе стопе опорезивања рада подстичу неформалну запосленост, због чега би порез и доприносе у РС требало коначно, без икаквих одгађања, збирно снизити за најмање 5,8 процената.

На овај начин било би подстакнуто запошљавање, пад легалних и илегалних метода послодавца за избјегавање плаћања обавеза, али и подстакнут економски раст те створени услови да Српска постане примамљива великом броју инвеститора.

Сасвим је јасно да нема више простора и времена за преговоре, који трају по неколико мјесеци, па чак и година, јер је потребно нешто конкретно урадити како би послодавци, радници, али и Влада РС били у плусу и самим тим и задовољни.

Због задовољства све три стране не треба више обећавати биће ове, па идуће, па оне наредне године. Пустих обећања су сити сви и са том праксом треба што прије престати, јер је свима јасно да коначно треба да падну стопе пореза и доприноса. Не мора то на крају ни бити збирна стопа од 5,8 процената, али од неког процента се мора кренути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана