Опет ванредно

Данијела Бајић
Опет ванредно

Опуштања нема, то је одавно свима јасно. Постало је нормално да нам се сваке године догоди нека ванредна ситуација, тако да је живот на опрезу постао нежељени животни стил сваког од нас.

Ако вратимо вријеме уназад видјећемо да је лепеза немилих догађаја који нас могу задесити поприлично широка.

Већ смо навикли на поплаве (мањег или већег интензитета), суше па и глобалну пандемију (са свим оним пропратним затварањима, забранама и вакцинисањем).

Међутим, ту су још и афричка куга свиња као још актуелна пошаст, заједно са најновијом ванредном ситуацијом која је упалила све метеоаларме у региону, а одазива се на име “супер-олуја”.

Баш она је народу унијела страх у кости, јер се појављује у интервалима, силовито, у виду олујног невремена које буквално носи све пред собом.

Само у првом налету у Загребу је однијела неколико живота, повриједила на стотине људи правећи хаос какав се не памти.

Из тог правца, “супер-олује” настављају даље према нашем поднебљу гдје је деструкција ових дана више-мање истог интензитета.

У Бијељини је проглашено стање природне непогоде па је, након што су због куге ограничили кретање животињама, то исто урадили и сами себи. Превенције ради. Страх је свеприсутан, а “супер-олуја” данима је на насловним странама свих новина.

Чупала је дрвеће, подизала кровове, рушила објекте, кидала електричне водове и затворила аеродром.

На друштвеним мрежама дијеле се фотографије и видео-снимци, а панику додатно шире они лажни са разорним торнадима и пијавицама, као да аутентични клипови нису довољно увјерљиви.

Престрашени народ тражи информацију више, а сви поздрављају корисне савјете и упозорења о начину понашања док траје невријеме.

Радници из Републичке управе цивилне заштите савјетују останак у кућама, да се грађани не крећу поред објеката гдје се током удара вјетра очекује пад неких предмета.

А удари нису за шалу - дува и преко 80 километара на сат. На крају је суштина у поштивању препорука и колективном стрпљењу, јер свака олуја прође ма ког интензитета била и ма који префикс јој додали.

Баш као и било која досадашња ванредна ситуација јер оне су за нас, испоставило се, дугогодишња зона конфора у којој смо научили да пливамо. Штета ће се већ санирати, важно је сачувати живу главу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана