Опет прегласавање

Вања Штрбац
Опет прегласавање

Још једно у низу прегласавања Срба, односно њихових представника у заједничким институцијама, догодило се у четвртак када је Савјет министара БиХ утврдио Приједлог закона о забрани свих фашистичких и неофашистичких организација и употреби њихових симбола у БиХ.

Против овог законског рјешења били су српски министри.

Тим приједлогом Министарства за људска права и избјеглице БиХ (на чијем је челу кадар СБиХ) дефинисане су фашистичке и неофашистичке организације, те "четничке организације", "усташке организације" и "организације које се ослањају на традицију Ханџар дивизије". Бошњачке странке у БиХ тако траже усвајање закона којим би се Југословенска војска у отаџбини прогласила фашистичком, док је Скупштина Србије још 2004. године донијела Закон о изједначавању у правима припадника антифашистичке Југословенске војске у отаџбини или Равногорског четничког покрета са партизанским покретом, тј. борцима НОБ-а.

Представници РС тврде да је у овом случају ријеч искључиво о кампањи којом се Српска и српски политичари и организације покушавају оптужити за кокетирање са фашизмом. Осим тога, став представника РС је да сви закони који се донесу на овакав начин неће добити подршку из Српске.

Јер, у БиХ је протеклих година постала пракса да се готово све одлуке и закони доносе прегласавањем српских представника, тачније мимо воље једног конститутивног народа БиХ.

Тако на истој сједници Савјета прегласавањем српских министара Савјет утврди и Приједлог закона о усвајању Закона о измјенама и допунама Закона о Суду БиХ и Приједлог закона о усвајању Закона о измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ, које је високи представник за БиХ 14. децембра прошле године прогласио на привременој основи.

Да се прегласавање не догађа само у Савјету, показује и то што је Закон о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2010. годину усвојен тако што је члан Предсједништва из Републике Српске Небојша Радмановић прегласан.

Прегласавањима се и у Парламенту БиХ закони усвајају мимо воље посланика и делегата из РС, а посљедњи примјер је приједлог закона о празницима у вези са којим, не треба да чуди, не постоји сагласност.

Изгледа да је битно само да се иде мимо воље Срба, а то какви ће ти закони и одлуке бити, имају ли смисла или не, мање је важно. Само нека је прегласавање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана