Опет прегласавање

Жељка Домазет
Опет прегласавање

Шта поједини представници заједничких институција мисле о томе како би требало да функционише БиХ, показао је и најновији примјер прегласавања српских министара у Савјету министара БиХ.

Мада је по слову Дејтонског мировног споразума јасно речено шта је чија надлежност, на посљедњој сједници Савјета министара изгласан је Приједлог закона о облигационим односима БиХ, иако је та област у надлежности ентитета.

Aко су се прије 14 година представници сва три конститутивна народа договорили шта је чија надлежност и ако се у овој земљи не жели кршити Устав, онда је недопустиво да се такве ствари дешавају.

Да БиХ не може да функционише према принципу прегласавања доказаће даља судбина овог и свих других закона који буду предлагани на овакав начин.

Јер зна се шта слиједи - у Парламенту БиХ ће се отворити расправа, изрећи ће се оптужбе једних на рачун других, затим ће посланици и делегати из ФБиХ оптужити Републику Српску и њене представнике за све, па ће послије свега тога појединци (из ФБиХ, наравно) потрчати у ОХР и различитим дипломатама причати како ето "Срби нису за Европу".

Приједлог закона о облигационим односима само је један у низу примјера прегласавања представника РС које јавност свакодневно чује, гледа и слуша. Прегласани су представници Српске и када се усвајао буџет, када се расправљало о посјети предсједника Србије Бориса Тадића Палама и још много пута у многим институцијама.

Прегласавање и пренос надлежности су изгледа принципи на којима неки сматрају да БиХ треба да функционише.

Сви они који су се већ заклели да ће поштовати Устав требало би да имају у виду свако слово које у Уставу пише. A у Уставу јасно стоји шта је чији задатак, шта ко треба да ради и о чему да одлучује.

Устав би ваљда требало да се поштује све дотле док се три конститутивна народа не договоре другачије, па га промијене.

A све док се Устав не промијени, морао би да буде пред очима сваког оног који подиже руку када гласа како о овом приједлогу, тако и о свим другим.

Прегласавање није пут него странпутица БиХ.

Морало би се водити рачуна о томе, како сутра сви не би заспали у једној, а пробудили се у другој реалности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана