Опет и узалуд

Дарко Момић

Није непозната, ни први пут написана анегдота о томе како је партијска ћелија Савеза комуниста у Колашину засједала када су совјетске трупе 1968. године ушле у тадашњу Чехословачку.

 

А анегдота вели да су “другови” послије кратког вијећања закључили да треба под хитно послати протестну ноту СССР-у са захтјевом да њихове трупе одмах напусте Чехословачку. У том се јавио један проницљив друг са питањем шта ће бити ако се не повуку. Пошто је питање било на мјесту, другови су наставили вијећање и донијели нови закључак по којем се СССР-у оставља рок од седам дана да повуче своје трупе. И таман кад су хтјели да зову курира и да шаљу протестну ноту, опет се јави онај исти и приупита шта ће радити ако се не повуку ни послије седам дана.

Шта ће, куд ће, опет је питање на мјесту и наставише да вијећају до дубоко у ноћ, да би на крају дошли до једногласног закључка на који никакву примједбу није имао ни онај што је два пута зановијетао, а закључак гласи: “Састаћемо се опет.”

Мотив за подсјећање на ову анегдоту лежи у јучерашњим дешавањима под крововима заједничких институција БиХ, конкретно у Савјету министара и Представничком дому Парламента БиХ, као и на састанку тројице националних лидера и шефова СНСД-а Милорада Додика, ХДЗ-а Драгана Човића и СДА Бакира Изетбеговића, који је одржан у уторак.

Иако се већ послије састанка лидера и њихових изјава могло наслутити да ће резултат бити као у Колашину '68. и да ће се морати опет састајати, наду су ипак улијевале изјаве о томе да ће бити усвојен буџет заједничких институција како би био обезбијеђен новац, прије свега, за локалне изборе, али и да би коначно могла да буду спроведена именовања директора појединих институција и агенција на нивоу БиХ. Ал' не лези враже.

Договор су погазили Бошњаци, односно замјеница предсједавајућег Савјета министара и перјаница СДА Бисера Турковић, која је дала до знања да неће подржати именовање хрватских кадрова или прецизније директора “Службеног гласника БиХ” и Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова и затражила да се то скине са дневног реда. Хрватски министри су на то одговорили као да су Срби, дакле инатом, и одбили су да гласају за дневни ред, тако да је сједница Савјета министара завршена прије него што је и почела.

Послије тога је услиједила сједница Представничког дома на којој су посланици СНСД-а заједно са својим партнерима, као и посланици ХДЗ-а, помало неочекивано, али потпуно разумљиво, дигли руку против предложеног буџета.

Резултат свега опет ће бити неки састанак, али у резултате тог састанка више неће вјеровати ни његови учесници. Гротескно је што ће једној страни са тог састанка, бошњачкој наравно, за све опет бити криви Руси.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана