Опасност на граници

Ведрана Кулага Симић

БиХ све чешће постаје кључна станица за бројне држављане Блиског истока и земаља захваћеним ратом који су одлучили да напусте своје домове и све снаге усмјере на пролазак пута који ће их довести до ЕУ.

Иако је балканска рута званично затворена, подаци који сваки дан стижу из надлежних институција у БиХ указују да домаће службе имају пуне руке посла због навале миграната посебно на подручјима која граниче са Србијом и Црном Гором. Илегални мигранти у посљедње вријеме су све чешћи "гости" у појединим срединама у унутрашњости БиХ, а становништво има разлоге за страх због чега је већ у више наврата локална власт затражила помоћ оних изнад њих.

Надлежни за сада само упозоравају бројкама, а све указује да се многи уздају да ће нови, озбиљнији и јачи мигрантски талас проћи сам и да БиХ неће морати више засукати рукаве како би се изборили са приливом миграната.

За сада је, како и сами тврде, ситуација под контролом, али је питање до када ће одбрана издржати, посебно ако се узме у обзир и то да су појединци, и домаћи и страни, у несрећи тих људи који су кренули у потрагу за новим домом пронашли за себе "посао".

Посљедња хапшења у којима су "пали" они који су за превоз илегалних миграната преко БиХ и Хрватске узимали и више од 10.000 показује да и са те стране вреба опасност. Тај ланац који је прекинут је вјероватно само један у низу, а надлежни треба да широм отворе очи и признају озбиљност проблема који више није пред, него је у овој земљи.

Доступне анализе су показале да БиХ није спремна за јачи и снажнији долазак миграната, који се најављује и очекује, али се стиче утисак да се само слијеже раменима и прати шта се дешава на њеним границама и око њих.

А ситуација није за потцјењивање. Нико са сигурношћу не може да каже ко све шета у мигрантским групама и ко са којим циљем иде кроз БиХ, а можда и остаје. Ова земља има већ много проблема, посебно са безбједношћу тако да јој нови сигурно нису потребни.

Мигрантски талас озбиљно запљускује БиХ, а капацитети  којима располажемо нису нити приближни бројкама који би нам, по развоју ситуације, могле затребати.

Безбједносне службе имају пуне руке посла, а то су показали и посљедњи подаци из миграционог профила у којем је јасно наведено да су илегалне миграције све већи проблем за БиХ, а то је поткријепљено подацима о броју оних који су пронађени или враћени са границе. Времена за губљење нема, као ни за одгађање важних потеза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана