Опасно етикетирање

Жељка Домазет

Портал Индеџ.ба објавио је да је у информацији Министарства безбједности БиХ, којим руководи Драган Мектић, као пријетња по безбједност означено више удружења и појединаца из Српске, Србије и Русије.

 

Министарство је, како је објашњено, тај списак сачинило на основу података добијених у посљедња два мјесеца од полицијско-обавјештајних агенција, а на захтјев Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједности БиХ, којој је са ознаком тајно и достављена.

Мада код тако осјетљивих ствари апсолутно ништа не би смјело да буде спорно, без обзира на то одакле су ти који су опасни, поготово ако је списак урађен на основу валидних информација, у овом случају већ на први поглед јасно је да много тога није како треба. Јер ако су уистину на Мектићевом списку опасних одређени људи и удружења чија је имена и називе објавио поменути портал (а уредништво тог портале тврди да јесу), и те како имамо разлога за забринутост.

Прије свега нејасни су разлози због којих су се нашли у информацији. Због чега су рецимо Предраг Ћеранић или Мирослав Лазански проглашени опасним? Чињеница је да никада нису никоме пријетили нити починили неко кривично дјело, али исто тако чињеница је да су износили ставове другачије од оних које износи министар безбједности.

Нејасно је и зашто се ту налазе "Ветерани Републике Српске" и њихов предсједник Душко Вукотић. Врло је индикативно да се ниједном ријечју није објелоданило која су то кривична дјела направили, како они тако и "Ноћни вукови", који су раније несметано прелазили границу БиХ и са којима се и сам Мектић радо фотографисао.

Укратко, за оне који су на списку опасних не постоји ниједан доказ да су опасни, док, с друге стране, нема оних које су и странци прогласили опасним због сарадње са терористима, повратника са страних ратишта, ни оних који отворено пријете. Зато се као једини из свега овог намеће закључак да је ријеч о паушалном етикетирању политичких неистомишљеника.

Ако се на листу опасних стављају они који другачије мисле од министра безбједности, онда ова земља сасвим сигурно иде у једноумље најгоре могуће врсте. Јер јасно је да ће се данас-сутра свако ко изнесе другачије мишљење наћи на том списку опасних.

Зато је неопходно све ствари изнијети на чистац, да они који се баве тајним подацима и безбједносним сектором озбиљно схвате свој посао, а не да се понашају као да су у ријалити шоуу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана