Опасни прелази

Драгана Орловић

Бањалучани су посљедњих дана веома забринути због пружног прелаза код "Инцела" у насељу Ада, гдје су рампе подигнуте, јер нема скретничара.

Оправдано страхују, јер укрштање саобраћајнице и пружног прелаза на том мјесту није прегледно и представља опасност за све које туда пут нанесе.

Ни остали пружни прелази у Републици Српској, како тврде стручњаци, нису довољно обезбијеђени, па сваки и најмањи тренутак непажње може бити кобан.

И за пјешаке и за возаче.

Мада у "Жељезницама РС" тврде да безбједност саобраћаја ипак није угрожена, јер је њихово возно особље о свему обавијештено и зна свој посао, додатно забрињава информација да на недавно одржаном тестирању у том предузећу тест није положило неколико пружних радника.

То је изгледа и главни разлог због којег "Жељезнице РС" кубуре са недостатком скретничара и због чега су многи пружни прелази недовољно обезбијеђени. 

То је сасвим сигурно и главни разлог због којег мора нешто хитно да се предузме.  Док се није догодила нека несрећа.

Када неко страда, тада је већ касно за постављање адекватне саобраћајне сигнализације, што би требало да имају као приоритет сви који руководе у овом предузећу.

Предузеће "Жељезнице РС" је дужно да што прије запосли стручне људе који морају да знају како и на који начин адекватно регулисати жељезнички саобраћај.

Скретничари морају бити на свим пружним прелазима гдје је њихов рад и присуство обавезно.

Недопустиво је да прелаз преко пруге Бањалука - Добој нема обезбијеђену рампу, да нема скретничара.

Недопустиво је да неко страда јер нема те рампе и скретничара.

И да, недопустиво је да се овакви и слични проблеми рјешавају тек када сви возови прођу…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана